Festival pašte u Žminju, 6. i 7. srpnja

FESTIVAL PAŠTE

Početak Festivala pašte u Žminju (6. I 7. srpnja) pratila je naša kolegica, novinarka Hrvatskog radija Mirjana Žugec Pavičiić, te je i nama ustupila nekoliko fotografija s festivala koji slavi tradiciju istarske domaće tjestenine. Riječ je o starim recepštima za spravljanje jela kao što su pašta-fažo te fuži i kapuz i što je još jedna posebnost istarskog kraja; pašta i povrće u jednom tanjuru.

Od tradicionalnih istarskih delicija od pašte moći u subotu se degustirao žgvacet od boškarina, kuhani kiseli kupus s boškarinom i ravioli sa sirom, a u nedjelju posjetitelji će moći kušati šalšu sa polusuhim mrsom, fuže s tartufima te ravioli sa sirom koji mogu biti slatki ili slani. Na meniju će biti i makaruni sa škorupom, divljom rokuljom i pršutom, te maslacem s kušom (kaduljom) i pršutom, te već spomenuti pašta-fažo.

Svi posjetitelji željni stjecanja novog znanja, ali i očuvanja tradicije imat će priliku naučiti pripremati tipičnu istarsku tjesteninu zahvaljujući radionicama, a osim odraslih i djeca se mogu okušati u izradi pašte dok se roditelji bezbrižno opuštaju u debeloj hladovini stoljetnih stabala.U Čakavskoj kući su predavanja, a u nedjelju posjetitelji će moći uživati u predstavi “Ljudi koji su gradili Žminj” dramskog kampa OŠ Vladimira Gortana iz Žminja.

Čarobnoj atmosferi Istarskog festivala pašte, osim poseban ambijent osvijetljen feralima, lampionima i svijećama, pridonijet će i glazba i to u subotu s Irenom i Maurom Giorgi Acoustic, a u nedjelju uz Duo Bluenote. Izvodit će jazz, pop, rock i latino klasike; kao i svake godine bit će to savršena kulisa za uživanje u pjatu odlične pašte.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.