Uzbudljiv, osmi festival soli, u starom kraljevskom gradu Ninu, očekuje vas 2. kolovoza, ne propustite

festival soli

U starom kraljevskom gradu Ninu ljetovati je uvijek uzbudljivo, a osim bogate povijesti, ljepote plaža, prekrasne prirode i mnoštvo zanimljvosti koje posjetiteljima pruža niz organiziranih kulturnih i rekreativnih aktivnosti, od događanja koje se održavaju ovih dana svakako treba izdvojiti festival soli.

Ovogodišnji 8. po redu festival soli u solani Nin održavat će se u petak, 2. kolovoza s rasporedom prilagođenim kupačima i posjetiteljima - u jutarnjim satima od 8 do 12, a u večernjem od 17 do 21 sata. Solana Nin jedna od rijetkih europskih solana u kojoj se sol još uvijek proizvodi na tradicionalan način primjenom ručnog branja i pakiranja.
Ne propustite posjetiti Nin, taj nebrušeni dijamant Jadrana, koji u sebi krije množtvo uzbudljivih priča.A kad je riječ o festivalu soli organizatori poručuju da se ove godine na festivalu soli možete okušati u ručnoj berbi soli, pakiranju proizvoda, a za najmlađe u crtanju i bojanju sa soli na papiru ili licu, traženju skrivenoga blaga po solani i uživanju u predstavi o račiću Slanku i ptici Vlastelici.
Sol i cvijet soli dobar su razlog za to posjet Ninu uz to događanje, imajući u vidu da je sol u još ne tako davnim vremenima bila ekvivalent zlatu, a gradovi koji su imali solane ili rudnike soli i svoje su bogatstvo, kao primjerice Salzburg, Dubrovnik i Venecija..., dobrim dijelom bazirali upravo na toj trgovini.

Evo i priče o ninskoj solani - "Stoljećima Solana Nin daje život. Othranila je mnoge generacije. Udomila mnoge biljke i životinje. Ljubav prema soli prenosi se s naraštaja na naraštaj. Na svojim su gozbama i rimski carevi uživali u punoći i bogatstvu okusa ninske soli. Starosti naše solane svjedoči i rimska zapornica koja se i danas nalazi na poljima soli. U tim se starim vremenima sol mijenjala za zlato, unca za uncu, a poznato je da su i Rimljani svoje vojnike plaćali s našom soli. Rimski je naziv za ovakav način plaćanja salarium – smatra se da iz tog termina potječe riječ plaća (engl.) -salary.

Mlečani su 1500. godine kupili solane na Jadranu pa tako i našu Solanu Nin. Zbog konkurencije svojim solanama, na petsto su godina zatvorili našu solanu. Život nisu zatvorili. Solana Nin je i dalje bila živi i biodinamični ekosustav. Solana Nin živi i proizvodi tradicionalno na isti način i danas. Prostire se na površini od 55 hektara, smještena je u plitkoj laguni dubokog Ninskog zaljeva. U širem području nema industrije niti ekstenzivne poljoprivrede, a područje Solane Nin se nalazi između pet hrvatskih nacionalnih parkova (Plitvice, Paklenica, Kornati Sjeverni Velebit i Krka) što dodatno svjedoči o čistoći i netaknutnosti prirodnog okoliša."

Posjetitelji Festivala soli također u Ninu ove godine mogu besplatno s vodičima napraviti turu po solani, te posjetiti i muzej i Kuću soli i otkriti sve blagodati soli i njenog korištenja u službi prehrane, pravilne primjene u kuhinji, te ljepote i njege, a istodobnose i dobro zabaviti.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.