Dubrovačke ljetne igre: Zagrebački kvartet i Ana Vidović u petak u Dvoru

ANA VIDOVIĆ

Zagrebački kvartet i velemajstorica na gitari Ana Vidović, nastupit će na 70. Igrama u petak, 2. kolovoza u 21:30 izvodeći pažljivo odabrani program koji uključuje Beethovenov Gudački kvartet u D duru, Vivaldijeve Koncerti za gitaru i gudače u C i D duru, Ruždjakov Klasični vrt te Ravelov Gudački kvartet u F duru.

Osnovan kao prvi trajni i profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj glazbenoj sceni, Zagrebački kvartet prvi je koncert održao 25. travnja 1919. godine. Rano su formirali koncept svojih programa koje čini široki repertoarni raspon od klasike i Haydna, Mozarta, Beethovena, Brahmsa te tzv. željeznog kvartetskog repertoara do suvremenih autora s posebnim naglaskom na hrvatsko stvaralaštvo. Ugled ansambla učvršćuju inozemne turneje i gostovanja, poput nastupa u Concertgebouw u Amsterdamu, praškom Rudolfinumu, londonskom St. John's Smith Squaru, zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku ili Guangyuan Concert Hallu. Bogata diskografija Kvarteta, stvarana tijekom gotovo devet desetljeća, uključuje izdanja za Jugoton, PGP RTB, Melodicom, Sastruphon, Nuova Era Records, ZYX Classic, RCA, Da Camera Magna, Croatiju Records, ZG Zoe, Cantus/HDS i druge. Brojne nagrade i priznanja uključuju najvažnije nacionalne nagrade: dvije Nagrade grada Zagreba, Nagradu Milka Trnina, Vjesnikovu nagradu Josip Štolcer Slavenski, nagradu Vladimir Nazor i Vatroslav Lisinski, Povelju Republike Hrvatske za osobite zasluge u kulturi 1999., niz diskografskih nagrada Porin te nagradu Vladimir Nazor za životno djelo 2009. godine.

Najmlađom brucošicom u povijesti Muzičke akademije u Zagrebu Ana Vidović je postala s 13 godina, a ujedno je i najmlađa laureatkinja nagrade Orlando koji joj je dodijeljen s nepunih 17 godina. Ana Vidović svoj je talent strelovito razvila osvajajući i brojne nagrade na prestižnim natjecanjima (Albert Augustine u Bathu, Fernando Sor u Rimu, Francisco Tarrega u Benicassimu, među ostalim) te je nakon zagrebačkog studija u klasi Istvána Römera bila pozvana na znameniti Peabody konzervatorij gdje je diplomirala u klasi gitarističkog maga Manuella Barrueca. Nakon diplome u Baltimoreu 2005. započinje međunarodnu karijeru jedne od najmlađih gitarističkih virtuoza. Objavila je šest nosača zvuka, dva koncertna DVD-a, a njezine snimke na Youtube kanalu pregledane su više od 35 milijuna puta. Protekla sezona bila je u znaku nastupa u New Yorku, Bostonu i Washingtonu, ali i na Havajima, te u Londonu, Baden-Badenu i na turneji u Japanu. U Zagrebu je svirala uz Zagrebačke soliste 2012. godine tumačeći upravo Vivaldijeve koncerte koje na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama izvodi uz Zagrebački kvartet.

Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 sati gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30 % pri kupnji ulaznica. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 % popusta na festivalske suvenire.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.