Vojnovićev Geranium za kraj dramskog programa jubilarnih 70. Igara

DLJI

Treći ovoljetni premijerni dramski naslov Geranium, nastao prema istoimenoj pripovijetki Iva Vojnovića te pripovijetki Otok Antuna Šoljana, u režiji Marine Pejnović prema dramaturgiji Ivana Penovića, Festivalski dramski ansambl izvest će u utorak, 20. kolovoza u parku Umjetničke škole, najavljeno je danas na konferenciji za medije održanoj u Festivalskoj palači. O premijeri su govorili intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski, njen pomoćnik za dramski program Saša Božić, zatim Josipa Vodenac, direktorica PC Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke koja je donator ove predstave te redateljica Marina Pejnović, dramaturg Ivan Penović i Doris Šarić Kukuljica.

Novelistički prvijenac Iva Vojnovića Geranium, najavljivao je tada, krajem 19. stoljeća, nadolazeći val hrvatske moderne i simbolizma u književnosti. Otkrivajući žensku perspektivu, Geranium je priča o jednoj Mari i priča o samoći. Vojnović u Geraniumu, kao i u drugim svojim velikim djelima poslije, uzima tu samoću kao kontinuirano, progresivno stanje, samoću kao prostor i vrijeme identifikacije stanja lika. Samoća u ovom djelu pitanje je prepuštanja sudbini te je iskaz zarobljenosti podneblja u kojem smo rođeni. Mare se druži sa samoćom, kako je drugi ne bi morali upoznati. U ovoj predstavi tom Vojnovićevom viđenju samoće kao nadopuna, ali i kao kontrast, postavljen je Otok Antuna Šoljana koji se nudi kao mjesto za bijeg i kao mjesto u kojem možemo ostati sami, odmoriti se i ući u samoću, kojoj, za razliku od one u Geraniumu, naziremo kraj, ali ga ne priželjkujemo.

- Događaj koji je pred nama važan je iz dva razloga – kao prvo, okrunjuje zanimljivu, raznoliku i uspješnu kazališnu sezonu Igara. Kao drugo, ali nikako ne manje važno, premijera Geraniuma predstavlja partikularan repertoarni potez važan ne samo za Igre, već i za hrvatsko glumište, s obzirom da je riječ o praizvedbi. Tako se sudbina Vojnovićeve novele koja je prva tiskana od njegovog opusa (1880. u Vijencu, pod patronatom Augusta Šenoe) poistovjećuje s modusom njezinog prvog prikazivanja na kazališnim daskama. Ovo prikazivanje prati još jedna zanimljivost – naime, mitski pisac Igara i njegov bogati opus tijekom svih 70 godina postojanja bio je sveden samo na višekratna uprizorenja Dubrovačke trilogije i Ekvinocija - Geranium je tako prvo djelo izvan ovog opusa, a koje pak izrazito snažno i otvoreno progovara o ženskosti. Vojnovićev Geranium tiskan je kad je piscu bilo 23 godine pa je mladi Vojnović tako predan u ruke mladoj autorskoj ekipi, s punim povjerenjem, za neka nova čitanja – kazala je intendantica Dora Ruždjak Podolski

 

Maestralna Doris Šarić Kukuljica koja tumači glavnu ulogu Mare, a u karijeri je igrala i brojne druge Vojnovićeve likove, istaknula je kako njegova posebnost leži upravo u ženskim likovima koji imaju svoje jake integritete i stavove bez obzira na muke s kojima se susreću. Dodala je da Vojnović sebe opisuje kroz njih, opisuje dio svoje ženske prirode, te da je potrebno raditi ovakve predstave u vrijeme opće usamljenosti, u vremenu kad živimo u iluziji, živimo zajedno, jedni za druge, a izbjegavamo dati jedni drugima sebe. Ostatak Festivalskog dramskog ansambla čine Irena Tereza Prpić kao Marica, u ulozi profesora je Nikola Baće, Pavlu utjelovljuje Jelena Miholjević, Lucu Tena Nemet Brankov, Nataša Dangubić glumi tetu, Marin Klišmarić Vlada, Filip Detelić oca i Toma, Iva Šimić majku i Zdenku, a Romano Nikolić Harona.

Redateljica Marina Pejnović, koja se iskazala na 69. Igrama horizontalnim čitanjem Držićevog Odbrojavanja, potvrdila je da je uvođenje Šoljanove novele Otok logičan slijed koji prikazuje kako je moguće biti sam i u skupini kada u istoj postoji osoba kao Mare iz Geraniuma koja je svojevoljno usamljena i sama. Redateljica je također istaknula kako se u predstavi koriste filmski rezovi i skokovi, kadrirane situacije da bi se prikazala kompleksnost i struktura Vojnovićeva prvoga objavljenoga djela.Mlada redateljica Marinu Pejnović u Dubrovniku je prisutna i u Kazalištu Marina Držića gdje je radila Odjenuti gole Luigia Pirandella i Nemreš pobjeć od nedjelje Tene Štivičić. Godine 2015. je dobila Dekanovu nagradu i stipendiju Rotary kluba za izvrsnost te četiri godine u nizu i skupnu Rektorovu nagradu na opernim projektima Madame Buffault, Orfej i Euridika, Slavuj i Carmen tri umjetničke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Uz Marinu Pejnović i mladog dramaturga Ivana Penovića, koji zajednički potpisuju i adaptaciju djela, autorsku ekipu predstave čine kostimografkinja Barbara Bourek, scenografkinja Zdravka Ivandija Kirigin, autor glazbe Josip Maršić te dizajner svjetla Elvis Butković. Jezični savjetnik na predstavi je Maro Martinović, asistentica dramaturga je Antonela Tošić, dekoraterka cvijeća Vesna Sretović-Čeljo, a inspicijentica Virginija Bolfek.

 

Dugogodišnji partner i pokrovitelj Dubrovačkih ljetnih igara, OTP banka donator je ove predstave pa je tim povodom direktorica poslovnog centra Dubrovnik i južna Dalmacija Josipa Vodenac ravnateljici Igara Ivani Medo Bogdanović uručila donatorski ček kazavši: „Izuzetno smo ponosni što je OTP banka već više od 25 godina vjerni partner Dubrovačkih ljetnih igara. Poznato je kakav značaj ovaj festival ima u kulturnom životu Hrvatske, stoga nas raduje što i mi sudjelujemo u njegovoj realizaciji. Naročito nam je drago što smo ove godine na jubilarnim 70. Dubrovačkim ljetnim igrama pokrovitelji djela našeg Dubrovčanina Iva Vojnovića, istaknutog dramskog pisca hrvatske moderne i posljednjeg velikog dubrovačkog pisca.“

Premijera Geraniuma održat će se u parku Umjetničke škole 20. kolovoza u 21:30 sati, a reprizne izvedbe na rasporedu su u istom terminu sve do 24. kolovoza. Dubrovačke ljetne igre zahvaljuju i Zlatarni Križek, trgovini Michal Negrin i Festival Shopu na poklonjenom nakitu za potrebe produkcije, kao i Tekstilprometu.  Ulaznice za predstavu dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 sati gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30 % pri kupnji ulaznica. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 % popusta na festivalske suvenire.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.