Dubrovačke ljetne igre u rujnu u Zagrebu uz svoj veliki jubilej na jesen i u Zagrebu

DUBROVAČKE LJETNE IGRE

U povodu proslave svog velikog jubileja 70. godina održavalja Dubrovačke ljetne igre će u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, kao najveći i najznačajniji hrvatski festival, a ujedno i jedan od najstarijih u Europi u rujnu dio slavljeničkog programa predstaviti i u Zagrebu. Zagrebačke kulturne institucije i zagrebački umjetnici desetljećima su nezaobilazni sukreatori programa Dubrovačkih ljetnih igara i stalni gosti festivala i Dubrovnika u ljetnim mjesecima, pa će se u povodu jubilarnog sedamdesetog festivalskog izdanja ta važna suradnja proslaviti gostovanjem Dubrovnika u Zagrebu. Raznolik program tog svojevrsnog pop-up izdanja najvećeg hrvatskog festivala, u mjesecu rujnu, zagrebačkoj publici i njegovim posjetiteljima predstavit će ponajbolje iz dramskog i glazbeno-scenskog stvaralaštva festivala, uratke mahom domaćih, hrvatskih i dubrovačkih autora.

Program će 6. rujna u 21 sat otvoriti Glazba dubrovačkih ljetnikovaca pod vedrim nebom na platou Gradec, a ansambl sastavljen od vrhunskih glazbenika izvest će četiri  simfonije Luke Sorkočevića - prvog hrvatskog skladatelja simfonija, Händelovu ariju Cezara iz prvog čina opere Julije Cezar u Egiptu te Vivaldijevu ariju Judite iz prvog dijela oratorija Juditha triumphans i trostavačni koncert skladan prigodom Svečanosti jezika sv. Ante Padovanskog. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta koncert će se održati u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, u 21 sat. Uslijedit će dvije izvedbe Malog princa 8. rujna u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Ta glazbeno-scenska igra praizvedena na 70. Igrama nastala je prema najpoznatijem djelu proslavljenog francuskog pisca Antoinea de Saint-Exupéryja u adaptaciji i režiji Hrvoja Korbara, a glazbu je skladao Ivan Josip Skender koji i dirigira orkestrom sastavljenim od desetak ponajboljih dubrovačkih glazbenika. Malog princa igra Rok Juričić, Livio Badurina u ulozi je Pilota i odraslih ljudi, a sopranistica Marija Kuhar Šoša interpretira Ružu, Lisicu i Zmiju.

Izvedba predstave Pod balkonima prema Ranku Marinkoviću, u režiji Darija Harjačeka, izvest će se u Zagrebačkom kazalištu mladih 13. rujna u 20 sati. Članovi Festivalskog dramskog ansambla ostvarili su sjajne glumačke kreacije Marinkovićevih likova: Marko Makovičić, Doris Šarić Kukuljica, Helena Buljan, Maro Martinović, Jerko Marčić, Nikša Butijer, Dušan Gojić, Ugo Korani, Livio Badurina, Linda Begonja, Jelena Miholjević i drugi, a Nataša Kopeč je za ulogu Olive u predstavi nagrađena Nagradom Orlando 2018. godine. 

Izložba Iza Igara fotografa Marka Ercegovića bit će otvorena u Kulturno informativnom centru od 17. do 26. rujna. Marko Ercegović jedan je od službenih fotografa Dubrovačkih ljetnih igara, a u svojoj dugogodišnjoj fotografskoj karijeri veliki pečat dao je upravo kazališnoj fotografiji. Iako obično bilježi sjajne fotografije glumaca na sceni, ovoga ljeta svoj objektiv usmjerio je prema radnicima iza scene i prema zbivanjima u Festivalskoj palači, skupljajući tako u svojoj foto-arhivi trenutke koje publika nema priliku vidjeti.

Program Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu zaključit će vrhunski jazz koncert Avishai Cohen trija 25. rujna, u 20 sati, u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije Zagreb, a na dan koncerta, sam Avishai Cohen, održat će radionicu za studente Akademije. Svojim energičnim i upečatljivim nastupom vrsni glazbenici oduševili su ovoga ljeta festivalsku publiku na tvrđavi Revelin, izvodeći uglavnom glazbu sa svog zadnjeg albuma Arvoles.

 

Intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski i direktorica TZ grada Zagreba Martina Bienenfeld zagrebački su program najavile na završnoj konferenciji za medije održanoj na dan zatvaranja 70. Igara, 25. kolovoza u Dubrovniku. Martina Bienenfeld kazala je da joj je velika čast biti u Dubrovniku i najaviti svojevrsno pop-up izdanje koje će u rujnu biti organizirano u Zagrebu u okviru proslave velikog i značajnog jubileja Dubrovačkih ljetnih igara. Prateći trendove i znajući kako većina ljudi u Europi putuje s nekim kulturnim povodom, izrazila je uvjerenje kako će i taj mini festival zasigurno privući brojne posjetitelje. Naglasila je i da Dubrovnik i Zagreb nisu povezani samo na kulturnom planu, već su vrlo aktivni na brojnim prezentacijama i sajmovima po svim krajevima svijeta tako da je to ujedno i nastavak sjajne suradnje dvaju gradova, a zaključila je i da se nada da će to biti i početak jedne lijepe nove tradicije.

Detaljne informacije o programu i ulaznicama dostupne su na:

http://www.infozagreb.hr/dubrovacke-ljetne-igre-u-zagrebu

http://www.dubrovnik-festival.hr/

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.