U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena izložba "Priče koje kroje Varteks"

MUO

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, 4. rujna, svečano je otvorena izložba „Priče koje kroje Varteks“. Nazočne uzvanike pozdravili su ravnatelj MUO Miroslav Gašparović, predsjednik Uprave Varteksa Nenad Bakić, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok te gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić koji je i otvorio izložbu. Posebno je obraćajući se nazočnima oduševio svojim govorom predsjednik Uprave Bakić koji je naglasio da je Varteks, još uvijek u teškoćama, zbog naslijeđenih dubioza, no, od njegova dolaska na čelo tvrtke do danas Varteks je ostvario prihode kakvih nije bilo u svih posljednjih dvadesetak godina.

 Nadu za oporavak Varteksa izrazio je i gradonačelnik Varaždina Čehok, koji je napomenuo da iako je Varteks najveći vjerovnik Grada Varaždina, ohrabruje činjenica da ta tekstilna tvrtka koja zapošljava oko 1000 radnika danas ima perspektive za daljnji razvoj i održanje, upravo zahvaljujući entuzijastičkoj atmosferi i programima koje je donijela nova Uprava.
Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, slikovitim je riječima i u svom stilu čestitao Upravi i poželio Varteksu uspješan nastavak poslovanja. Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt zahvalio je Gradskom muzeju u Varaždinu kao partnerskom muzeju te izložbe koja nastavlja segment one izlagačke aktivnosti u MUO koji podsjeća na bogatstvo tradicije iz nekadašnje industrijske ere, a koja je predstavljena i nedavnom izložbom o namještaju, te čestitao Upravi Varteksa na iskazanoj hrabrosti za održanje proizvodnje unatoč teškim uvjetima poslovanja.

Prošle je godine u Gradskom muzeju Varaždin održana izložba „Stoljeće tekstila“ kojom je predstavljen povijesni pregled razvoja Varteksa, dok izložba u Zagrebu nastoji još jednom ukazati na kvalitetu i liderstvo Varteksa kao prve hrvatske modne tvrtke u povijesti.
„Izložba koju je za predstavljanje Varteksa u Zagrebu u suradnji s varaždinskim kustosicama i autoricama izložbe Spomenkom Težak i Ljerkom Šimunić, odradila Brigada, prezentira 14 atraktivnih priča o ulozi tog nekadašnjeg hrvatskog i europskog tekstilnog diva na svjetskoj modnoj sceni. Od kreacija Žuži Jelinek dizajnirane za Varteks, strojeva kroz povijest, vrijednih ruku žena radnica koje su omogućile razvoj ove industrije, do inozemne prodaje I marketinške djelatnosti od 30-ih godina do danas, počevši od prezentacija proizvoda Tvornice Tivar odijela jer do 1948. Tvornica nosi taj naziv) u različitim tiskovinama i promotivnim materijalima. Priče se nastavljaju kroz Varteksove retro modele, prezentaciju proizvodnog procesa te prezentaciju muške i ženske odjeće kroz povijest, a u zasebnoj priči obuhvaćena je proizvodnja uniformi za civilne i vojne potrebe, pa tako na izložbi možete vidjeti i svečane uniforme koje je Varteks šivao za Tita i Tuđmana.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.