Otvoreni novi stalni postavi Gradskog muzeja Virovitica

Otvoreni novi stalni postavi Gradskog muzeja Virovitica

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića prisustvovala otvorenju novih stalnih postava „Povijest grada i dvorca" te „Drveno doba" Gradskog muzeja Virovitica u četvrtak, 5. prosinca 2019. godine, u Dvorcu Pejačević u Virovitici. 

Ministrica je istaknula kako je upravo povezivanje obnove s ciljem očuvanja kulturne baštine i svojevrsnog udomljavanja kulturnih institucija koje nastavljaju očuvanje, interpretaciju i prezentaciju baštine uvelike pridonijelo zaštiti i očuvanju, ali i razvoju kulturnog krajolika županija te pozicioniranju cijele Hrvatske na karti kulturnih i turističkih putova.

Istaknuvši kako je projekt obnove u Virovitici sufinanciran sredstvima iz fondova Europske unije, ministrica je podsjetila na druge vrijedne i značajne projekte obnove i prezentacije nacionalne baštine u Slavoniji: obnovu spomeničke povijesne jezgre grada Iloka i uređenje stalnog postava Muzeja grada Iloka, obnovu kompleksa Dvorca Eltz i Gradskog muzeja Vukovara sa stalnim postavom te barokne jezgre grada Vukovara, kao i izgradnju Muzeja vučedolske kulture. Dodala je i kako je u tijeku obnova Dvorca Pejačević u Našicama i to upravo za potrebe smještanja Muzeja i ostalih kulturnih sadržaja.



Ministrica je uputila čestitke i zahvale svim dionicima na ovom višegodišnjem projektu obnove i pripreme stalnog postava. Izrazila je i uvjerenje da će obnova ovog vrijednog kulturnog dobra – Dvorca Pejačević, kao i Gradskog muzeja Virovitica koji je smješten u dvorcu, doprinijeti prvenstveno kulturnom, a potom i društvenom, turističkom i gospodarskom razvoju ne samo Grada Virovitice već i šireg područja. Okupljenima su se obratili i saborski zastupnik Tomislav Tolušić, župan Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i Ravnateljica Mihaela Kulej.

U okviru projekta Integrirani razvojni program Virovitice „5 do 12 za Dvorac“, koji se provodio u razdoblju od kolovoza 2016. do kolovoza 2019. godine, obnovljen je Dvorac Pejačević u kojemu je smješten Gradski muzej Virovitica. Gradskom parku vraćen je perivojni izgled, posađena su nova stabla, grmlje i ukrasno raslinje, uređene su šetnice u parku, kao i šetnica pored Gimnazije Petra Preradovića koju krasi nova, moderna fontana, a postavljeni su i drveni mostovi od kojih svaki ima svoju priču vezanu uz Viroviticu. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 81.500.000,00 kuna od kojih su bespovratna sredstva u iznosu od 66.659.100,04 kuna.



Muzej je osnovan 1953. godine kao zavičajni muzej te je od početka smješten u Dvorcu Pejačević  sagrađenom početkom 19. stoljeća koji je nakon trogodišnjih radova u okviru integriranog projekta „5 do 12 za Dvorac“ obnovljen, a revitaliziran je i uređen Gradski park te šetnica ispred Gimnazije Petra Preradovića.

U novoobnovljenom Dvorcu Pejačević novim pristupom prezentaciji i interpretaciji povijesne, kulturne i prirodne baštine virovitičkog kraja na suvremen i kreativan način uređeni su stalni postavi Muzeja i to u dvije tematske cjeline: „Drveno doba“ i „Povijest grada i Dvorca“. Stalni postav je velikim dijelom interaktivan te će, s više od 1500 izložaka, s više od 2 sata multimedijskih sadržaja, animacija, igara, filmova, glazbe, biti zanimljiv svim posjetiteljima, a posebno djeci.

















Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.