Dostojanstveno i decentno predstavljanje Nenada Opačića u galeriji Univerzitetne knjižnice Maribor

Dostojanstveno i decentno predstavljanje Nenada Opačića u galeriji Univerzitetne knjižnice Maribor

Dostojanstveno i decentno – tako bi se najkraće moglo opisati otvorenje izložbe slika i skulptura poznatog hrvatskog i varaždinskog akademskog slikara i kipara Nenada Opačića, otvorene u povodu 50. obljetnice Nenadovog njegova umjetničkog stvaralaštva, u Sveučilišnoj knjižnici u Mariboru, 5. prosinca.

Na otvorenju, o Opačićevom stvaralaštvu, te izložbi koja je obuhvatila dva ciklusa – barokne oltare i kiborge govorio je kustos Mario Berdić, a otvorio ju je akademik Boštjan Žekš, koji je istaknuo dugu zajedničku povijest Maribora i Varaždina, osobito naglasivši veze u području kulture i obrazovanja jer je dio mariborske intelektualne elite u razdoblju između dvaju ratova i ranije svoje srednjoškolsko obrazovanje završilo u Varaždinu pohađajući Prvu varaždinsku gimnaziju. Otvorenju je nazočio i počasni konzul RH u Mariboru, dr. sc. Šime Ivanjko. Uz izložbu slika otvorena je i izložba knjižnih prijevoda slovenske literature na češki jezik i obrnuto.

Za kulturne veze dvaju gradova danas, pa i za Opačićevu izložbu, zaslužna je ugledna Mariborčanka porijeklom iz Varaždina - Dunja Pavelić Bezjak, ambasadorica hrvatske kulture u Sloveniji, koja je u suradnji s ravnateljicom knjižnice Zdenkom Petermanec i dr. Vlastom Stavbar ljetos u Varaždinu i dogovorila izložbu. Suradnja s Knjižnicom traje već gotovo dva desetljeća pa je i Opačiću to druga izložba u istom prostoru.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.