Nakon probnih arheoloških istraživanja u Petrijancu iz zemlje "izvire" antička postaja Aqua Viva

ostaci aquae vive

Tijekom mjeseca listopada i studenog Gradski muzej Varaždin proveo je probno arheološko istraživanje na području naselja Petrijanec. Nositelj radova bila je Općina Petrijanec, a radove je financiralo Ministarstvo kulture. Nakon istraživanja  ustanovili smo da jeuistinu vjerojatno da se u antičko vrijeme na području Petrijanca nalazila postaja Aqua Viva. Tu pretpostavku struka je prihvatila temeljem antičkih putopisa i arheoloških nalaza. Osim bogatog skupnog nalaza zlatne ostave nakita i novca pronađene 1805. godine te skupnog nalaza srebrnog posuđa i novca iz 2005. godine na području čitavog naselja pronađeno je mnoštvo građe. Svi predmeti, osim zlatne ostave, čuvaju se u fundusu Gradskog muzeja Varaždin, a govore o svakodnevnom životu, trgovini i duhovnom aspektu stanovnika Petrijanca u antičko vrijeme.

Ovogodišnja arheološka istraživanja izvršena su u centru naselja na području župnog dvora gdje do sada nisu dokumentirane nikakve arheološke strukture i nalazi. Ova lokacija otkrivena je geofizičkim istraživanjima provedenim 2017. godine, a ovogodišnjim arheološkim iskopavanjima je i potvrđena. Na antičkoj podlozi dokumentirani su nalazi iz kasnog srednjeg i ranog novog vijeka čime se ponovno pokazao kontinuitet življenja u naselju. Da se ovdje u antici nalazila građevina većih dimenzija otkrivaju probne sonde s pronađenim ostacima podnica te strukture zidova pronađene u rovovima za kanalizacijsku mrežu. Od pokretnog arheološkog materijala pronađeni su fragmenti krovnih opeka, šupljih opeka koje govore u prilog tome da je objekt grijan, fragmenti freske i prozorskog stakla, antičke keramike i ostalo.

Rezultati ovih probnih istraživanja manjeg su obujma, ali su pokazali svakako potrebu za nastavkom radova kako bi se stvorila cjelovita slika o namjeni i vrsti objekta, te napravila poveznica s arhitekturom pronađenom 1969. godine. Sve navedeno potrebno je skupno interpretirati kroz prizmu pokretnih arheoloških nalaza pronađenih na područja naselja. Samim time bi slika o postaji i naselju koje uz nju nastaje postala lakše razumljivom i pogodnom za prezentaciju lokaliteta u sklopu kulturnog turizma Općine Petrijanec i Varaždinske županije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.