Izložba Ivana Meseka u Galeriji Zlati ajngel - Odlazak i oproštaj

ivan mesek

U Galeriji Zlati ajngel u Varaždinu, svoj najnoviji umjetnički ciklus predstavlja varaždinski akademski slikar Ivan Mesek. Premda je izložba otvorena svega tri dana te je kako kaže Darko Sačić, voditelj Galerije svojevrsni intermezzo između predstavljanja mladih umjetnika iz cijele Hrvatske, te gostujućih Slovenaca, trebalo ju je otvoriti jer Meseku je “muza sjela u krilo”. Slike s izložbe su rekao je sam umjetnik nadahnute pjesmom pokojnog oca. To su slike kroz koje se opraštao s njim, shvatio je kasnije, no već prva iz novoga ciklusa nije više imala veze s oblacima, već uzburkanim morem. - Sve plavo, a u daljini se vidi - druga obala. Odlazak i oproštaj.

- Taj oblak koji se pojavljuje sam zapravo ja. Uronjen u poznati, prepoznatljivi okoliš… Sigurnost i toplina. Tata … - reći će Mesek. Novim ciklusom ta “goruća”, vibrirajuća jezgra samostalno plovi. Pozadina je neutralna i daleka, a istodobno taktilno opipljiva. Sve svedeno na bazično: bijelo, crno, sivo ... boja tek ponegdje…
Dvadeset skica nastalih u 15 minuta, boemski, za šankom…. Vidio je u ogledalu neku čudnu situaciju, iznimno likovnu, trenutna inspiracija - “Žec, daj blok i kemijsku”…rekao je konobaru i slike su samo počele izlaziti… Jasne do opipljivosti -kaže Mesek. Kao umjetnik i ravnatelj Gradskog muzeja Mesek je iznimno aktivan multimedijalni umjetnik jer osim slikarstvom, instalacijama, urbanim intervencijama, bavi se performanceom, grafičkim dizajnom, fotografijom, eksperimentalnim filmom, a 2018. Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu izdao je monografiju „Ivan Mesek“. Svaka njegova izložba prvorazredni je društveni događaj, a nakon otvorenja, druženje s umjetnikom nastavljeno je u njegovu slikarskom atelieru.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.