Otvorena izložba „AKO TEBE ZABORAVIM ... Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945. / zadnje odredište Auschwitz“

Otvorena izložba „AKO TEBE ZABORAVIM ... Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945. / zadnje odredište Auschwitz“

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorio je izložbu „AKO TEBE ZABORAVIM ... Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945. / zadnje odredište Auschwitz“ u srijedu, 5. veljače 2020. godine u Francuskom paviljonu u Zagrebu.

Hrvatski povijesni muzej u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom priredio je izložbu na inicijativu Ministarstva kulture. 

Izložba se tematski odnosi na stradanja Židova iz Hrvatske za vrijeme Drugoga svjetskog rata s posebnim naglaskom na sudbine Židova deportiranih u Koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau u Poljskoj. Otvorena je u Francuskom paviljonu, autentičnom mjestu stradanja Židova iz Zagreba i drugih mjesta Hrvatske ispred kojega su bili sabirani i deportirani željezničkim vagonima u koncentracijske logore.

Izložbena građa – sudbine ubijenih, svjedočanstva preživjelih, sačuvani, malobrojni izvorni predmeti iz logora, fotografije i dokumenti iz hrvatskih i međunarodnih muzejskih i arhivskih institucija kao i oni posuđeni od obitelji stradalnika te Pravednika među narodima – raspoređena je u četiri tematske cjeline. 

Prva cjelina, „Ekskomunikacija“ smješta nas u prostor i vrijeme. Njome se posjetiteljima pruža uvid u širi kontekst povijesnih zbivanja te ukazuje na sustav terora uspostavljen na području Nezavisne Države Hrvatske (NDH) protiv židovskog, srpskog i romskog stanovništva, komunista i antifašista te posebice na odnos prema židovskom stanovništvu koje je bilo podvrgnuto rasnim zakonima i kao takvo posve obespravljeno.
U drugoj se cjelini, nazvanoj „Koncentracija i likvidacija“, nastoji ukazati na sustav logora u NDH kao i na drugim područjima današnje Republike Hrvatske (Istra i Hrvatsko Primorje te Međimurje) koja su u to vrijeme bila pod talijanskom, odnosno mađarskom aneksijom i/ili okupacijom. Daje se naglasak i na logor Jasenovac koji je postao simbolom ustaškog terora i stradanja Židova, Srba, Roma i antifašista. Naime, i prije masovnih deportacija Židova u logor Auschwitz u kolovozu 1942. i svibnju 1943. godine, u logorima na području NDH ubijena je većina hrvatskih i bosansko-hercegovačkih Židova.
U trećoj cjelini „Auschwitz (Oświęcim) – tvornica smrti“ napose se prezentira logor u kojemu je u razdoblju od 1942. do 1944. stradao velik dio židovskog stanovništva s područja NDH, ali i s područja Istre, Hrvatskog primorja i Međimurja. Obuhvaćeni su i neki drugi logori, poput Mauthausena, Bergen-Belsena i Buchenwalda, u kojima je također stradavalo židovsko i drugo stanovništvo.
Posljednja cjelina, nazvana „Sjaj u tami“ prezentira Židove, sudionike antifašističkog otpora te hrvatske Pravednike među narodima, pojedince koji su sudjelovali u spašavanju Židova, time izlažući pogibelji i vlastiti život.

U okviru ovih tematskih cjelina, prikazane su pojedinačne sudbine stradalnika, posebice Židova. Organizatori i izvršitelji zločina predstavljeni su unutar pojedinih tematskih cjelina s obzirom na kontekst, njihovu ulogu u datom vremenu i prostoru. Više o izložbi dostupno je na poveznici: http://www.hismus.hr/hr/



Izložba će biti otvorena za javnost u Francuskom paviljonu do 21. travnja 2020. godine. Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a dio je kulturnog i umjetničkog programa kojim se Hrvatska predstavlja tijekom predsjedanja Vijećem EU.

Obraćanje predsjednika Vlade dostupno je na poveznici: https://vlada.gov.hr
 














Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.