GMV virtualno: Serijal započinje (aktualnom) temom o tome kako su se Varaždinci u prošlosti suočavali s kriznim situacijama

GMV

- Budući da nas zbog trenutačnih okolnosti ne možete posjetiti u našim prostorima, koje smo radi vaše i naše sigurnosti morali privremeno zatvoriti, pozivamo vas da nas pratite u virtualnome prostoru. Pod geslom Fizički zatvoreni, virtualno dostupni, na našim facebook stranicama objavljivat ćemo male tematske izložbe s predmetima iz fundusa GMV-a. - obavijestili su javnost zaposlenici i ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin.

Serijal započinje (aktualnom) temom o tome kako su se Varaždinci u prošlosti suočavali s kriznim situacijama, borili s epidemijama i liječili od različitih boleština, što ilustriraju izdvojeni predmeti, koje će se objavljivati idućih dana. Prvu temu obradila je Jelena Rančić, kustosica na Kulturno-povijesnom odjelu GMV-a.  Tema za početak je Lalangue i njegov priručnik "Vračtva ladanjska" iz vremena velikog požara u Varaždinu - 1776 godine, a sa stranice iz knjige se može iščitati kako je izgledao "beteg" - upala grla...:

Lalangue navodi sedam najčešćih uzroka bolesti, a to su: teški težački rad, siromaštvo, loše pripremljena hrana, nedostatak adekvatne odjeće i obuće, loša higijena i zrak te pijanstvo.
Opisuje tadašnje česte bolesti (prehlade, gripe i upale grla ili pluća, velike boginje, kuge idr.) i načine liječenja. GMV Knjižnica 3078.
 

   

 

GRADSKI MUZEJ VARAŽDIN   

Šetalište J. J. Strossmayera 3

tel. 042 658 754, 658 750, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.gmv.hr    www.facebook.com/GMVarazdin

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.