Zrnka Šulak: S keramikom je počeo moj novi život, a s čipkom sam joj udahnula dušu

zrnka

U podrumskom izložbenom prostoru Starog grada Varaždin odnosno Gradskog muzeja Varaždin otvorena je izložba pod nazivom Čipka u keramici varaždinske umjetnice autorice Zrnke Šulak, na kojoj je predstavljeno 25 upotrebnih i ukrasnih predmeta iz njezina keramičkog opusa. Program je ostvaren uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH, a njime započinje i ovogodišnji izložbeni ciklus u prostoru Staroga grada GMV-a. Autorica stručne koncepcije, likovnog postava i predgovora u katalogu je muzejska savjetnica u GMV-u Ljerka Šimunić. Zrnka Šulak (Varaždin 1964.) po zanimanju je diplomirani ekonomista i više od 25 godina radila je na rukovodećim funkcijama iz područja financija. Spletom okolnosti krajem 2010. godine odlazi iz tog faha i posvećuje se svojoj obitelji i prekrasnom dvorištu prepunom cvijeća, a u takvom ambijentu nije se teško početi baviti umjetnošću. Tako se i ona odlučuje pozabaviti  svojim dugo zatomljivanim likovnim talentom. 

O Zrnkinom radu Ljerka Šimunić, koja je s ravnateljem GMV-a Ivanom Mesekom i otvorila izložbu kaže:

- Izloženi keramički opus, prilagođen autoričinom osobnom shvaćanju modeliranja i ukrašavanja upotrebnih i ukrasnih predmeta, odražava njezinu težnju za iznalaženjem jednostavnih oblika i potrage za primjenom cvjetne i čipkane ornamentike. Pitamo se je li ovdje riječ o obnovi primijenjene umjetnosti i potrebe za uvođenjem već poznatih elemenata na novi, drugačiji način. Na starinski dizajniranim tanjurima i zdjelama, koji kao da su se preselili iz kuhinjskih kredenca naših baka, razlili su se motivi preuzeti s raskošnih primjeraka klepane lepoglavske čipke. Motivi i kompozicijska rješenja lepoglavske čipke poticaj su i nadahnuće toj varaždinskoj keramičarki koja je bijelu glaziranu keramiku oživjela je cvjetnim dekoracijama razlistanih grančica, stiliziranih vitica, plodova šipka, cvjetnih čaški i kartuša u pastelnim tonovima zelene i ružičaste boje unutar reljefne mrežaste strukture. Policentrično građena kompozicija razasutih florealnih motiva uvodi nas u svijet cvjetnih arabeski, ostvarenih u tehnici oslikane i glazirane majolike, s istaknutim reljefno izvedenim detaljima postignutima utiskivanjem i apliciranjem.

Dio izložaka je neoslikan. Ističu se bjelinom i dekorativnom strukturom s karakterističnim florealnim motivima. Izloženi predmeti namijenjeni su svakodnevnoj upotrebi, poput šalica za kavu ili čaj, zdjelica za sladoled, voće ili kompot, zdjela, tanjura i pladnjeva različitih dimenzija za posluživanje kolača i torta, posuda s poklopcima, vaza za suho i svježe cvijeće, dražesnih ukrasnih cekera, aroma lampica za eterična ulja, dok nam je Uskrs predstavljen malenom zbirkom pisanica. Izložbom vedre, proljetnim bojama oslikane keramike započinjemo ovogodišnji izložbeni ciklus u prostoru Staroga grada.

Evo i kratkog razgovora s autoricom koji smo obavile nakon otvorenja izložbe: 

- Kako je kod vas zaživio taj poriv za keramikom ?
- Cijeneći oduvijek umjetničko izražavanje, a posebno sam se divila stvaralaštvu umjetnika u keramici ja sam i s brojnih putovanja donosila u svoj dom prekrasne komade keramike … a nerijetko  ne bih odoljela ni radovima poznate varaždinske keramičarke i svoje prijateljice Nele Kezelj. Jednog zimskog jutra 2013. godine Nela mi je rekla: “ Dođi k meni učit ću te raditi keramiku“. I tom rečenicom počinje moj „novi – sadašnji život“ . Odmah sljedeće jutro krenula sam, s velikim uzbuđenjem kao da idem u prvi razred do Nele… Prvi put tu sam se susrela s glinom i različitim tehnikama oblikovanja gline i tako je krenulo. Želja za učenjem rasla je iz dana u dan te sam se nakon nekoliko mjeseci poduke odlučila okušati sama i nastaviti raditi i otkrivati tehniku koja meni najviše odgovara i kojom mogu izraziti ono što mene u radu s glinom najviše nadahnjuje.
- Tema vase izložbe je čipka, odakle vam inspiracija?
- Kao zaljubljenica u cvijeće i velika obožavateljica prekrasne Lepoglavske čipke odlučila sam usavršiti tehniku kako na najbolji način Lepoglavsku čipku, reljefno izraziti ili ju aplicirati na svojim radovima. Keramika je postala moja nova strast, a s čipkom lepoglavskih čipkarica koje u te raznovrsne oblike utkale svoja srca i ja sam svojoj keramici udahnula dušu.
- I uspjeli ste, pa kakav je osjećaj izlagati u prostorima Gradskog muzeja?
- Ponosna sam i pomalo prestrašena jer to je moja prva samostalna izložba. Naslov joj je „Čipka u keramici“ i otvorena je u izložbenog prostoru Starog grada, Gradskog muzeja Varaždin. Veliki je to uspjeh, a uspjeh je to veći jer je ostvarena zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva kulture RH. Za koncepciju, tekst i postav izložbe zaslužna je muzejska savjetnica Ljerka Šimunić i izložba je zapravo nastavak s Ljerkom počevši od mog sudjelovanja na Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi.
- Jeste li dosad izlagali ili je to prva izložba?
- Protekle godine sudjelovala sam na Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi, a još jedna izložba odnosno sudjelovanje bilo je 2016. na izložbi „Pisanice“ u Muzeju anđela Varaždin.

- Izradili ste nekoliko suvenira koji će se moći kupiti u muzejskoj suvenirnici, o čemu je riječ?
- U suvenirnici Gradskog muzeja Varaždin u starom gradu posjetitelji mogu birati između nekoliko mojih suvenira kao što su npr. šalica s motivom Lepoglavske čipke, broš s motivom Lepoglavske čipke i magnet s motivom grada Varaždina… Publici na izložbi radovi su se svidjeli, nadam se da će se svidjeti i posjetiteljima Muzeja.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.