U Opatiji otvorena izložba unikatnog carskog porculana “Dobar tek carice Sisi”

U Opatiji otvorena izložba unikatnog carskog porculana “Dobar tek carice Sisi”

U Švicarskoj kući, u parku Angiolina u Opatiji, otvorena je u petak navečer izložba unikatnog porculanskog carskog posuda pod nazivom “Dobar tek carice Sisi”. Do 30. rujna posjetitelji mogu razgledati 40-tak komada ove najfinije vrste keramike posuđene iz muzejske zbirke mađarskoga grada Gödollo, te iz privatne zbirke autora postava izložbe Csabs Peterfija.

Dragocjeno porculansko posude, ručno oslikano i pozlaćeno, nastalo je u poznatoj tvornici Herend. Proizvodnja je počela još 1826. godine i još traje. Monarh Franjo Josip I. ovu je tvornicu proglasio službenim opskrbljivačem habsburškog dvora. Posebno mjesto među porculanskom posuđem ima posebno dizajniran Set službenog naziva “Siang Rouge” koji je preimenovan u “Gödollo” nakon što ga je Franjo Josip l. poklonio carici Sisi. Ona ga je koristila privatno i u ceremonijalnim prilikama za vrijeme boravka u carskoj palači Gödollo.

Izložbu je otvorio opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, a govorili su još gradonačelnik grada Godollo Gyorgy Genesis, ravnatelj Festivala Ernie Gigante Dešković i Monika Czedly, autorica ranije postavljene izložbe “Modni ormar carice Sisi”, koja se još može razgledati. Obje izložbe rezultat su suradnje grada Opatije i mađarskog grada Gödollo.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.