U sklopu Srijede u Muzeju u palači Sermage predstavljen Vodič kroz Stalni postav starih majstora Galerije umjetnina Gradskog muzeja Varaždin

vodič

U sklopu Srijede u Muzeju u palači Sermage (Trg M. Stančića 3) predstavljen je Vodič kroz Stalni postav starih majstora Galerije umjetnina Gradskog muzeja Varaždin. Vodič je objavljen u prosincu 2019. godine, u povodu 80. obljetnice osnutka prve galerije u Varaždinu pod nazivom Moderna galerija hrvatske umjetnosti.
Galerija je od samog početka djelovala u okviru Gradskog muzeja Varaždin, i to najprije u Kuli stražarnici, u kojoj je bila smještena od 1939. do 1947. godine, kada je preseljena u reprezentativan prostor u palači Sermage u kojoj se i danas nalazi. Tijekom djelovanja naziv toga muzejskoga odjela nekoliko se puta mijenjao, a od nedavno je na prijedlog ravnatelja GMV-a mr. Ivana Meseka i odlukom Upravnog vijeća GMV-a i osnivača GMV-a Grada Varaždina od Galerije starih i novih majstora preimenovana u Galeriju umjetnina GMV-a.
U galerijskom fundusu GMV-a čuva se više od 7000 umjetnina, raspoređenih u nekoliko zbirki, od kojih su oblikovana i dva stalna postava s djelima starih majstora te hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, koji se izmjenjuju u izložbenom prostoru na katu palače.
S obzirom na to da je Stalni postav starih majstora, koji je u reinterpretiranom izdanju ponovno otvoren 1994. godine nakon obnove izložbenog prostora, u međuvremenu dopunjen novim djelima, tiskan je i novi popratni vodič.
Na 222 stranice u vodiču je predstavljen dio bogatog slikarskog fundusa, s kratkim povijesnim pregledom razvoja Galerije te fotografijama i kataloškim popisom stotinjak djela iz stalnog postava nastalih u razdoblju od 15. do 19. stoljeća, koji se temelji na dugogodišnjim istraživanjima, posebno kod atribucija autorstva i slikarskih škola.
U predstavljanju vodiča, uz višu kustosicu u GMV-u Elizabetu Igrec, sudjelovala i mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, muzejska savjetnica i ravnateljica Muzeja Mimara.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.