U podrumu varaždinskog Starog grada otvorena je velika izložba akademske slikarice Ljerke Njerš

U podrumu varaždinskog Starog grada otvorena je velika izložba akademske slikarice Ljerke Njerš

U podrumu varaždinskog Starog grada otvorena je velika izložba Ljerke Njerš, umjetnice iz Zagreba. Izložbom akademske slikarice Ljerke Njerš, pod nazivom Hommage Varaždinu ujedno počinju muzejski programi Srijeda u Muzeju Gradskog muzeja Varaždin. Izložba je dio popratnih programa ovogodišnjih jubilarnih 50. po redu Varaždinskih baroknih večeri koje počinju 18. rujna, a ostvarena je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH.  

- Ovo je moja prva tako velika i sveobuhvatna izložba u Varaždinu.Izlagala sam keramiku na izložbama Kerameikona, koje je organizirala Blaženka Šoić Štebih. Jako sam zadovoljna ovom izložbom koja se unatoč mom strahovanju jako dobro uklopila u ovaj prostor kamenih zidova u podrumu Starog grada.

Izložba obuhvaća presjek mog stvaralaštva, od keramike, stakla, porculana do slikanja na svili. Slike su vidljive s obje strane. Napravila sam jedan svojevrsni homage Varaždinu slikajući osim veduta grada i portrete mojih prijateljica Varaždinki. Zahvaljujem Ljerki Šimunić i Ivanu Meseku. ravnatelju GMV-a na ovoj prilici da u ova neobična vremena u tako divnom ambijentu pokažem moje stvaralaštvo. – rekla nam je Ljerka Njerš na otvorenju izložbe u Gradskom muzeju Varaždin.

Izložba je otvorena u skladu s epidemiološkim mjerama vezano uz virus SARS CoV- 2, a autoricu je u ime Muzeja predstavila muzejska savjetnica Ljerka Šimunić.

Autorica stručne koncepcije izložbe, muzejska savjetnica u GMV-u Ljerka Šimunić o stvaralaštvu akademske umjetnice, kiparice, slikarice i keramičarke Ljerke Njerš i njezinoj izložbi posvećenoj Varaždinu napisala je:„Slikarica izrazite stvaralačke vitalnosti diplomirala je 1960. u klasi Marina Tartaglie na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Uz radove u slikarstvu, ostvarila je impozantan opus u keramici, staklu, grafici i djelima nastalima kombinacijom korištenja fotografije i računalnih tehnika, prepoznatljiv i valoriziran u domovini i svijetu.U radovima, koje odlikuje profesionalnost i metodičnost, u izboru materijala i tehnika izvire profinjena osjetljivost.

Kod odabira tema napustila je općeprihvaćene konvencije u hrvatskoj umjetnosti i opredijelila se za slobodu koju možemo nazvati hvatanje vječnosti trenutka ili trenutaka vječnosti. Upravo to se dogodilo i kod pripreme ove izložbe; umjetnica je cijeli jedan ciklus radova posvetila Varaždinu i njegovu muzeju, konkretno stalnom postavu u Starom gradu. Prepoznala je tajni život baštine Varaždina i interpretirala ga na svoj poseban i artistički način, a uznemirujući doživljaj nedavnog potresa u Zagrebu predstavlja nam na potresan način grupom povezanih, a razornom silom razbijenih artefakata.“  Uz izložbu se prikazuje i videofilm Stvaranje ljepote u suvremenom mediju autorice Ljerke Njerš, za koji je glazbu skladao Matej Meštrović. Izložba je postavljena za razgled do 25. listopada. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.