Vlč. Drvoderić podjeća na 90. obljetnicu rođenja voćanskog slikara naive, Stjepana Stolnika

stolnik

Malo je mjesta koja se mogu pohvaliti tako velikim umjetnicima, kao što je to Donja Voća, mjesto rođenja i stvaralaštva nekolicine najvećih hrvatskih izvornih slikara u maniri naive. A na jednog  najvećih Stjepana Stolnika, ( ujedno i brata poznatijeg tragično stradalog )Slavka Stolnika, podsjetio nas je objavom na svojoj fb stranici donedavni župnik, inače vrhunski intelektualac među svećenicima Josip Drvoderić, kojemu je to pitomo zagorsko mjesto na sjeveru Varaždinske županije, u kojem je služio, posebno priraslo srcu.

U svojoj objavi vlč. Drvoderić podjeća na 90. obljetnicu rođenja Stjepana Stolnika (3. III. 1931. - 12. XI. 2001.) 

"Rođen sam 3. ožujka 1931. godine u malom zaselku Hrvatskog Zagorja, Stolniki u Donjoj Voći, pokraj Varaždina gdje sam proveo djetinjstvo i mladost... Mnogi me pitaju zašto slikam. Teško mi je na to odgovoriti - ali sjećam se kad sam prvi put u životu odlazio iz rodnog mjesta na rad u Gorski Kotar, nisam to mogao učiniti dok nisam nacrtao selo, nekoliko njivica i brežuljaka. Tek kad sam stavio crtež u džep bio sam spreman - bilo je to kao da sa mnom putuje i moj zavičaj."

Stjepan Stolnik, zemljoradnik, slikar, istaknuti predstavnik hrvatskog naivnog slikarstva. Radio je tehnikom ulja na staklu, a teme su mu bile vezane uz svakodnevni život na selu. Kao i njegov poznatiji brat Slavko Stolnik, tako je i Stjepan sudjelovao na brojnim skupnim izložbama među njima i na velikoj izložbi naivne umjetnosti u New Yorku i Washingtonu 1963. godine. Prvu, od desetak samostalnih izložbi, imao je u Zagrebu 1961. godine. Stjepan Stolnik umro je 12. studenoga 2001. godine u Voći Donjoj.

U Hrvatskoj enciklopediji o njemu piše: Stolnik, Stjepan, hrvatski naivni slikar (Donja Voća, 3. III. 1931 – Donja Voća, 12. XI. 2001). Brat slikara Slavka. Po zanimanju je bio pastir i poljodjelac. Od kraja 1950-ih slikao jarkim otvorenim bojama pretežito prizore iz svakidašnjega života na selu, a najuspjeliji su mu noćni motivi i kompozicije s mnoštvom likova (Svati u crkvi, 1962; Selo zimi, 1974; Proštenje, 1979).

Citiranje:
Stolnik, Stjepan. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 4. 3. 2021. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=58244>.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.