Krenimo u razgled - 'Mona Lisa: Iza stakla' - prvi Louvreov projekt virtualne stvarnosti

Krenimo u razgled - 'Mona Lisa: Iza stakla' - prvi Louvreov projekt virtualne stvarnosti

Krenimo u razgled - iako je prošlo godinu dana, umjetnost online nikad ne zastarjeva, niti je vrijeme potrošeno na virtualni posjet muzejima bačeno u vjetar. Naprotiv, oplemenit će nas i učiniti dijelom globalne publike. Pa pogledajmo zajedno, najpoznatiju sliku svijeta koja se čuva u pariškom muzeju Louvre.

'Mona Lisa: Iza stakla' - prvi Louvreov projekt virtualne stvarnosti - koristi najnovija znanstvena istraživanja o Leonardu da Vinciju, njegovim kreativnim procesima i slikarskim tehnikama.

Prvo VR iskustvo Mona Lise

Kad je slika tako poznata kao Mona Lisa, kako se s njom možete suočiti na osobnoj razini - proći kroz barijeru slave i otkriti njezine unutarnje tajne? Ovo VR iskustvo je sredstvo za postizanje upravo toga. 'Mona Lisi se sudi da je više nikad neće vidjeti onakvu kakva bi trebala biti, tj. Licem u lice. To je cijena uspjeha; kao i svaka poznata osoba, čim se pojavi, svi je žele vidjeti! ' kaže Vincent Delieuvin, sukustos emisije Leonardo da Vinci 2020. godine.

Ovo impresivno VR iskustvo, dio izložbe Leonardo da Vinci 2020. godine, dostupno je i na pametnom telefonu.
 

«  Kao i svaka poznata osoba, čim se pojavi, svi je žele vidjeti!  »Vincent Delieuvin

Žena iza slike

Što još treba reći o Mona Lisi? Kako možemo prijeći mitove o ovom ultra poznatom umjetničkom djelu? 'Mona Lisa: Iza stakla' nastoji raspršiti folklor i ispričati stvarnu priču. Ovo osmominutno VR iskustvo temelji se na znanju koje su skupili kustosi izložbe Louis Frank i Vincent Delieuvin nakon desetljeća istraživanja u pripremi za značajnu izložbu 2020. godine. 

Iskustvo započinje u Salle des États u današnjem Louvreu, licem u lice sa slikom Mona Lise. Zatim nas vodi na putovanje u prošlost u izvorno okruženje, gdje upoznajemo stvarnu ženu koju je naslikao Vinci! Mona Lisa - ili Lisa Gherardini, supruga Francesca del Gioconda - oživljava i pokazuje nam kako je napravljena njezina odjeća, kako je oblikovana kosa ... 

 Tajne 'sfumata'

Leonardo da Vinci koristio je neke specifične tehnike koje su pridonijele njegovoj slavi, ali ih nije nužno razumjeti. VR iskustvo daje detaljan prikaz njegovih slikarskih procesa i pokazuje kako su oživjeli njegovo djelo. Također se nalazimo u lođi u kojoj je Mona Lisa mogla sjediti kad je bila naslikana. 'Inspiraciju za lođu uzeli smo iz crteža Leonarda, izvanredne vile s vidikovcem [i postavili je] iznad velikog krajolika na slici. I na kraju vas čeka iznenađenje! ' kaže Louis Frank, sukustos izložbe Leonardo da Vinci 2020. godine.

Aplikacija na pametnom telefonu

Preporučujemo vam da koristite nedavni pametni telefon kako biste maksimalno iskoristili aplikaciju 'Mona Lisa: Izvan stakla'. Možete ga pogledati i u video zapisu od 360 stupnjeva ili u VR-u s Cardboard preglednikom.

Aplikacija je dostupna u trgovinama Google Play i Apple Store te na VR platformama za ljude s VR slušalicama. Također se može pogledati na mreži 'Micro-Folies', a dostupan je u mnogim zemljama putem internetskog kataloga Francuskog instituta.

Preuzmite aplikaciju na App Store

Preuzmite aplikaciju na Google play

https://www.louvre.fr/en/what-s-on/life-at-the-museum/the-mona-lisa-in-virtual-reality-in-your-own-home

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.