U okviru Dana Međimurske županije otvorena izložba „Lupinizam“ svjetski poznatog umjetnika Stephana Lupina

U okviru Dana Međimurske županije otvorena  izložba „Lupinizam“ svjetski poznatog umjetnika Stephana Lupina

U Muzeju Međimurja uz Dane Međimurske županije otvorena je izložba "Lupinizam", svjetski poznatog umjetnika Stephana Lupina, koja ostaje otvorena do 27. kolovoza. Taj slavni fotograf, umjetnik svjetske klase oduvijek je znao privući pozornost javnosti, prvenstveno svojim smislom za autopromociju, pa toga nije nedostajalo ni na ovoj izložbi. Lupino je naprosto bio i ostao svjetska faca, ako mu neki za razliku od fotografije i osporavaju visoke umjetničke domete u skulpturi budući da je samouk, to ne umanjuje njegovu sposobnost da privuče i općini publiku, jer ljepota je i onako u oku promatrača, pa tko voli, neka izvoli.

Lupinova izložba je atrakcija, a na otvorenju u Čakovcu mnogi su to zdušno podržali i Lupino može s pravom reći da je požnjeo još jedan veliki uspjeh. Naprosto jer zna ono što njegovi kolege pa i oni akademskog obrazovanja ne znaju, a to je kvalitetna komunikacija s medijima i publikom. Njegovom otvorenju pridonijela je i suradnja s varaždinskim glazbenicima, Zackom Dustom i Jurom Gecijem, koji su svojim nastupom podigli atmosferu na otvorenju. 

Stephan Lupino donosi presjek svojega opusa pred međimursku publiku te već po tradiciji zauzima sve raspoložive izložbene prostore: atrij, Izložbeni salon i Multimedijalnu dvoranu Riznice Međimurja. Izložbom su predstavljene skulpture, slike, fotografije i namještaj, a dio fotografija je prodajnoga karaktera te će prikupljena sredstva biti usmjerena u humanitarne svrhe.

Stephan Lupino poznat je ne samo kao ime, već i kao gotov brend hrvatske umjetničke aktualne scene, popraćen epitetom kontroverznog i osebujnog stvaratelja. Njegov kreativni put započeo je u samom srcu američke umjetničke prijestolnice, New Yorku, osamdesetih godina dvadesetog stoljeća.  Lupino je, za razliku od ostalih naših umjetnika išao obrnutim putem prema slavi – prvo je postao poznat na svjetskoj razini, a zatim je nastavio izgrađivati karijeru kod kuće, u Hrvatskoj. Početkom devedesetih potaknut ratnim zbivanjima vraća se u domovinu, pokreće i uređuje časopis „Kult“ i intenzivira svoju izložbenu djelatnost.

Svako desetljeće donosi novi preokret u Lupinovom umjetničkom izrazu, tehnici i prikazanim temama. Ulaskom u novi milenij, početkom 2000-ih, svoj fotografski interes u potpunosti neočekivano zaokreće u sasvim drugom smjeru – u humanitarni rad i fotografiranje djece oboljele od neizlječivih bolesti u serijama poznatim pod imenima „Moji anđeli“ i „Čarobna djeca“. Zakoračivši u 2010-e ponovno iznenađuje skretanjem u posve neočekivanom pravcu, ovaj put kao kipar i slikar. Skulpture i slike izrađuje u materijalu koji tako dobro prianja uz njegovu osobnost – željezu i drvu.

Kako ga likovni kritičari nisu uspjeli smjestiti u nijedan dosad ostvaren i prepoznatljiv stil, bez ikakvih vidljivih umjetničkih referenci, osim osobnih unutarnjih iskonskih poriva, za njegovu umjetnost iskovan je novi naziv, jednostavno nazvan „LUPINIZAM“. „Manje nismo ni očekivali, Lupinova osobnost i njegova umjetnost neraskidivo su jedinstvo, jedno bez drugog ne egzistira.“, istaknula je prilikom otvorenja izložbe ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan.

U najnovijim radovima Lupino se dotaknuo i svjetskih problema s kojima se čovječanstvo trenutno bori, a to je pošast pandemije virusom COVID-19 i rat u Ukrajini. Kroz zlokobne odraze bezličnih ljudskih glava zamrznutih u izrazu patnje i straha sasvim jasno očitava se teror kroz koji čovječanstvo prolazi. Bavi se i izradom namještaja, no njegove stolice nisu za sjedenje, već su personifikacije svjetskih vođa poput Napoleona Bonapartea, a svoju ironičnu stolicu-portret dobio je nedavno i Putin, trenutno najomraženiji svjetski vođa.

"Lupino je čovjek koji živi ispred svoga vremena, a ovom izložbom, kojom smo ga zapravo vratili u rodni kraj, obogatio je ovogodišnje Dane Međimurske županije. Lupinizam već danas ima svoju veliku vrijednost te nam je čast što imamo priliku Lupinova djela predstaviti u našem Starom gradu Zrinskih, u najvrjednijem spomeniku feudalne baštine u Hrvatskoj.", kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši da vjeruje kako je izložba i lijep poklon Lupinu povodom 70 rođendana koji će proslaviti krajem travnja.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.