Natalia Borčić izložbom "Stiniva", u galeriji Zlati ajngel, predstavlja se varaždinskoj likovnoj publici

Natalia Borčić izložbom "Stiniva", u galeriji Zlati ajngel, predstavlja se varaždinskoj likovnoj publici

Galerija Zlati ajngel, Gajeva 15 u Varaždinu, u petak, 1. srpnja, predstavila je još jednu darovitu mladu slikaricu. Ovom prigodom radi se o Nataliji Borčić (Vis 1989.) koja se predstavila izložbom ulja na platnu iz ciklusa "Stiniva" . Na dvadesetak velikih formata autorica se vraća krajolicima djetinjstva i oslikava izvanvremenske ljepote uvala rodnog Visa.

Nepatvorena je to umjetnička sloboda u kojoj autorica ne poseže za visoko-sofisticiranim akademski naučenim modusima već svoj svijet stvara slikajući srcem, da bi pritom postigla upravo to, od čega prividno bježi. Apstrakcija i ne figurativnost ovdje su poput fraktala na kraju ipak neizbježni i sveprisutni jer što je more i voda nego igra kapi, što je drvo ili stijena već dio svekolike ljepote prirode koja je i u najmanjem svome detalju dio cjeline bezgranične i neopisive u svojoj ljepoti.

Modra i zelena na njezinim slikama zrcale se u okomitim pogledima u dubine, u igri valova, u krošnjama kroz koje se ponovno vidi samo more ili odrazima stijena u vodi viških uvala, otkrivajući nam istodobno autoričino poniranje u snovite razine vlastite duše opijene ljepotom utkanom u njezinu samu bit. U djelima koje je izložila Natalia je dokazala da to davno upijeno nosi sa sobom i s puno poetike vješto prenosi na slikarsko platno stvarajući pritom taj svoj jedinstveni autorski jezik po kojem je prepoznatljiva.

Natalia Borčić diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2013. godine u klasi prof. Matka Vekića. Za vrijeme studiranja provela je jedan semestar na Erasmus razmjeni u Budimpešti. Također, dobila je nagradu Dekana i Studentskog vijeća za postignuća tijekom akademske godine 2011./2012. Nakon studija osmislila je umjetnički projekt „U trećoj brzini“ kroz kojeg vodi likovne i literarne radionice u Domovima za starije i nemoćne diljem Hrvatske. Bavi se ilustracijom, stoga je u suradnji s gradom Visom ilustrirala mnogobrojne legende otoka te povijest grada kroz ciklus murala. 

Izložbu koju su u Zlatom ajngelu otvorili Iva Körbler i Darko Sačić , vrijedi pogledati, (otvorena je do 22. srpnja) jer riječ je o autorici koja je u naponu stvaralaštva i koja će vjerujemo taj svoj ogromni potencijal još mnogo puta dokazati.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.