Otvaranju retrospektivne izložbe uz 140. obljetnicu rođenja kipara Ivana Meštrovića i 40. obljetnicu Klovićevih dvora nazočio i Premijer

Otvaranju retrospektivne izložbe uz 140. obljetnicu rođenja kipara Ivana Meštrovića i 40. obljetnicu Klovićevih dvora nazočio i Premijer

U povodu 140. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića i 40. obljetnice muzeja Klovićevi dvori, u Klovićevim dvorima, u srijedu navečer, otvorena je najiščekivanija izložba u Hrvata - velika retrospektiva kiparskog velikana Ivana Meštrovića. Pripreme za tu monumentalnu izložbu trajale su gotovo tri godine, a prema izjavama ravnatelja muzeja i Antonia Picukarića i autorica: dr. sc. Petre Vugrinec i dr. sc. Barbare Vujanović takvu izložbu Klovićevi dvori dosad nisu imali. Naime, ovom prigodom u Klovićevim dvorima okupljen je i diljem svijeta razasuti opus slavnog umjetnika, njegova djela iz hrvatskih i europskih muzejskih i privatnih zbirki, iz SAD-a, Engleske, Italije, Austrije, Češke, Slovenije, Srbije i Hrvatske. 
- Izložba će biti otvorena do ožujka 2024., te nam je jako važno da dopre do javnosti, da ljudi dođu i vide ovaj neponovljivi i jedinstveni doživljaj, rekla je dr. sc. Petra Vugrinec, a dr. sc. Barbara Vujanović, pozvala je građane da dođu i vide kiparstvo velikog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, koji je stvarao u Hrvatskoj i Americi - Vjerujem da ćete sva ova djela doživjeti na drugačiji način kada ih vidite u zbiru svih njegovih razdoblja, naglasila je.

Meštrovićevo je stvaralaštvo puno simbolike. I osobne i kolektivne. Živio je u razdoblju turbulentnog stoljeća pa mnogo toga što je široj javnosti iz njegova života nepoznato, na ovoj će izložbi moći saznati.  - Rodin ga je smatrao fenomenom. Loren ga je uvrstio u svoj roman Zaljubljene žene. Marguerite Yourcenar pisala je o njemu na temelju izložbe orijentalne priče. William Butler pozvao ga je da dizajnira novčanicu, govori Petra Vugrinec, suautorica izložbe. 

Ova velika Meštrovićeva priča započinje u atriju Klovićevih dvora u kojem središnje mjesto zauzima jedna od njegovih najpoznatijih skulptura Daleki akordi za čiji su novi odljev dopuštenje dali Rumijana i Mate Meštrović. U svakoj je sobi izdvojena središnja skulptura postava o kojoj će posjetitelji moći doznati najvažnije informacije na ovim panoima. Primjerice, o Meštrovićevu impresivnom Jobu, koji je smješten unutar prikaza njegove posljednje faze stvaralaštva nakon Drugog svjetskog rata.  

Premijer o Meštroviću i izložbi

- Meštrovićeva djela svjedoče o univerzalnoj snazi njegova umjetničkog izričaja i dubini njegove kreativnosti poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković  na svečanom otvaranju retrospektivne izložbe posvećene velikanu hrvatske umjetnosti, kiparu Ivanu Meštroviću.

U svom je obraćanju istaknuo da je Ivan Meštrović bio univerzalni umjetnik bez premca - kipar, arhitekt, slikar i pisac - čija djela svjedoče o univerzalnoj snazi njegova umjetničkog izričaja i dubini njegove kreativnosti, ali i istinski hrvatski domoljub koji će zauvijek ostati upamćen po tome što je najvrjedniji dio svog bogatog opusa posmrtno ostavio domovini Hrvatskoj. ''Ovo je prilika da još jednom iskažemo zahvalnost velikom kiparu, njegovoj obitelji te sadašnjoj i svim bivšim ravnateljima Muzeja Ivana Meštrovića koji se nastavljaju brinuti o njegovoj baštini'', rekao je. 
Podsjetio je da je Vlada nakon potresa omogućila da se, pored niza drugih zagrebačkih muzeja, obnovi i Atelier Meštrović za što su bila osigurana i odgovarajuća financijska sredstva. Izrazio je zadovoljstvo što se priprema i projekt energetske obnove obiju lokacija Meštrovićevih muzeja u Splitu - zgrade Galerije i Kaštilca.
 
Zahvaljujući Meštroviću Hrvatska i danas ostvaruje uspješnu međunarodnu kulturnu suradnju
 
Naglasio je da o Meštrovićevoj umjetničkoj veličini, o rasponu njegova utjecaja na publiku, ali i umjetnike, svjedoči njegova međunarodna karijera. U Klovićevim dvorima predstavljeno je više od 200 njegovih skulptura koje su stigle iz New Yorka, Tate Gallery u Londonu, Leedsa, Ljubljane, Beograda, Rima i Praga te iz raznih dijelova Hrvatske. Posudbe iz muzejskih i privatnih kolekcija diljem Europe svjedoče o Meštrovićevim vezama i kontaktima zahvaljujući kojima Hrvatska i danas ostvaruje uspješnu kulturnu suradnju. 
''Njegova umjetnička ostvarenja nisu samo nacionalno blago, već su i univerzalno naslijeđe koje nadilazi granice i povezuje nas s drugim narodima i umjetničkim izrazima. Njegova djela u privatnim i javnim zbirkama te mjestima širom svijeta neprolazni su i vjerodostojan promotor Hrvatske'', kazao je premijer.  
Za Hrvatsku su od iznimnog značaja ovakvi sveobuhvatni međumuzejski i međunarodni projekti koji se temelje na osnaživanju međuinstitucionalne suradnje kojima je cilj predstaviti, očuvati i valorizirati hrvatsku kulturnu baštinu, a ova velika obljetnička godina posvećena Meštroviću najavljena je otvaranjem izložbe krajem 2022. godine u Pragu.  
''Tamo je Meštrović predstavljen europskoj javnosti kao graditelj mostova koji povezuju Hrvatsku s drugim europskim sredinama, kao onaj koji povezuje istok i zapad Europe te Mediteran i srednju Europu.'' 
Svečano obilježavanje 140. godišnjice rođenja ovog velikog majstora kiparstva obilježeno je nizom izložbi i programa diljem Hrvatske, od, kako je kazao Plenković, ''predivnih krajolika Otavica do Splita, Sinja, Knina, Drniša, Šibenika sve do rodnog Vrpolja, svaki kutak naše domovine postao je pozornica na kojoj obilježavamo stvaralaštvo jednog od najvećih hrvatskih kipara svjetskog dosega''.
 
''Svjetionik hrvatskog identiteta u umjetničkom i intelektualnom smislu''
 
Veliki interes za ovu izložbu, kako domaće tako i inozemne javnosti, potvrđuje da je Meštrović više od autora.  
''On je svjetionik hrvatskog identiteta u umjetničkom i intelektualnom smislu. Njegova je umjetnost potvrda izraza da je on Homer u kamenu. Njegov opus, u europskim i svjetskim razmjerima, neiscrpna je inspiracija i ostavlja nezamjenjiv utjecaj na generacije umjetnika'', poručio je Plenković izrazivši želju da ova izložba bude prilika da se iznova otkrije ljepota, grandioznost i dubina Meštrovićevog stvaralaštva. 
Predsjednik Vlade zahvalio je autoricama i kustosicama izložbe - muzejskoj savjetnici u Klovićevim dvorima Petri Vugrinec i muzejskoj savjetnici u Atelijeru Meštrović Barbari Vujanović kao i zaposlenicima obiju ustanova na neizmjernom trudu i marljivosti s kojima su organizirali izložbu.  
''Neka ova večer bude duboko ukorijenjena u poštovanje prema Meštrovićevom naslijeđu, koje istodobno oblikuje naš kulturološki identitet i nadmašuje granice Hrvatske te ga prenosi na europsku i svjetsku razinu'' poručio je te proglasio izložbu otvorenom.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.