Noć muzeja održat će se 26. siječnja na temu "Muzeji i nova publika"

Noć muzeja održat će se 26. siječnja na temu "Muzeji i nova publika"

Hrvatsko muzejsko društvo organizira 19. Noć muzeja, u petak 26. siječnja od 18 do 1 sat iza ponoći. Ta kulturno-turistička manifestacija koja je u proteklih 18 izdanja imala više od 3,5 milijuna posjetitelja, ove će se godine održati na temu "Muzeji i nova publika", kojom se progovara o sve većoj potrebi privlačenja novih generacija u muzeje.

Hrvatsko muzejsko društvo, organizator Noći muzeja, odabralo je za svoje 19. izdanje temu u skladu s vremenima kada se novoj publici, osobito mlađim generacijama, trebaju ponuditi inovativni i kreativni sadržaji u kojima mogu i sami sudjelovati- Kroz proteklih par godina prošli smo zaista teške trenutke, od Covida do potresa i poplave, ali bilo smo publici dostupni putem digitalnih platformi i zadržali tu neprocjenjivu vezu s njom, rekla je ravnateljica HMD-a Vlasta Krklec.  - Muzealci su mislili na svoje posjetitelje i oni na nas, a u muzejskim aktivnostima sudjelovali su kroz virtualne izložbe, radionice, igraonice, glazbene programe, dodala je.
Krklec kaže da je sada, kada su muzeji u potpunosti ponovno otvoreni, uz iznimke onih koji su u postupku sanacije i obnove, došlo vrijeme i za novu publiku.
- Ljudi su željni izlazaka, a pokazalo se da mlađe generacije koja izlaze u kasnim satima posjećuju i kulturne institucije kao i da muzeji, osim mjesta učenja, mogu biti i mjesta za dobru atmosferu i izlaske, istaknula je.

 

Noć muzeja održava se u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama koje svaki zadnji petak u siječnju od 18 sati do jedan sat iza ponoći pripremaju razne prigodne programe, obilaske svojih izložbi, radionice, koncerte, promocije, gastro događanja za različitu publiku.

U Noć muzeja uključile su se i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, sveučilišta, KIC, knjižare i klubovi, kao i lokalne zajednica s programima na otvorenim gradskim prostorima. Hrvatsko muzejsko društvo organizira Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine kao gradski pilot projekt sa samo šest zagrebačkih muzeja, a danas se održava na nacionalnoj razini sa stotinama sudionika. Idejne začetnice, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su Vesna Jurić Bulatović i Dubravka Osrečki Jakelić, koje su kao savjetnice manifestacije predložile ovogodišnju temu. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.