Međimurska baština iz brojnih postava i zbirki na u Noći muzeja oduševljenje posjetitelja

Međimurska baština iz brojnih postava i zbirki na u Noći muzeja oduševljenje posjetitelja

Riznica Međimurja i ove je godine bila mamac za ljubitelje manifestacije Noć muzeja te se u Starom gradu u Čakovcu okupio 2.800 posjetitelja. Sve do jedan sat rijeka ljudi slijevala se u Stari grad da u posebnoj atmosferi koju nudi Noć muzeja, osluhne odjeke davnih vremena.

Osim stalnih postava u Muzeju Međimurja Čakovec, građane je zanimala i aktualna izložba o obitelji Legenestein i negdašnjem Čakovcu, a nakon razgleda mnogi su se zadržali među zidinama Staroga grada u ugodnom druženju uz kuhano vino ili čaj. Izložba o članovima obitelji Legenstein, majci Elizabeti, ocu Gezi te njihovoj djeci Liliki i Laciju, postavljena u izložbenom salonu Muzeja Međimurja, donosi priču o uspješnim ugostiteljima (vlasnicima tadašnje čakovečke Kavane Royal), te pokretačima zapaženih kulturnih i sportskih događanja u tadašnjem Čakovcu. Obimnu građu za ovaj postav prikupila je, sistematizirala i za javnost pripremila viša kustosica i voditeljica Povijesnog odjela MMČ-a Ana Šestak, a u slučaju da ste dosad bili spriječeni, izložbu možete pogledati do kraja ožujka. Interes publike pobudila je i izložba postavljena u dvorani Riznice Međimurja, nazvana Obiteljski fotospomenar, koju je Muzej Međimurja Čakovec realizirao u suradnji s građanima, a ta je ideja naišla na veliki odaziv i odobravanje. Po otvorenju ovog postava, u Riznici je održana i tribina na temu Žene u sportu – međimurska priča koju je moderirala Ana Šestak.  

Ove godine, tema Noći muzeja na nacionalnoj razini bila je Muzeji i nova publika, a naš je MMČ na prijedlog odgovorio nizom zanimljivih radionica za djecu osnovnoškolskog uzrasta, održanih u prijepodnevnim satima u petak.

POGLED KROZ 'ČAROBNE' NAOČALE

Međimurska baština, povijest i kultura odjekivala je u Noći muzeja i iz brojnih drugih postava i zbirki diljem našega kraja:

Turistička zajednica Međimurske županije uključila se u manifestaciju programom u Centru za posjetitelje Ekomuzej Međimurje malo, u Palači turizma u Čakovcu, gdje su posjetitelji interpretaciju kulturne i prirodne baštine zavičaja mogli doživjeti i kroz virtualnu stvarnost. Stoga je bila velika potražnja za „čarobnim“ naočalama koje su ključ za taj svijet. Posjetitelji Centra u Palači turizma imali su prigodu, priču o međimuskim vrhunskim vinima, našoj popevki kao i svjetovima antropozofa dr. Rudolfa Steinera, doživjeti u osobitom ozračju.

OD RUDARA DO TAJNI MEĐIMURSKIH ŠUMA

Turistička zajednica Mura i gorice za Noć muzeja pripremili su objedinjen posjet muzejima, uz osiguran autobusni prijevoz: posjetitelje je ovo putovanje vodile od zbirke starih alata i zanata u društvenom domu u Podturnu, u razgled etnozbirke Mamičina škrija u Gornjem Kraljevcu, do spomen-doma rudarstva Cimper u Murskom Središću i zbirke oldtimera Ignaca Šardija u Selnici.  Ovaj obilazak podrazumijevao je i posjet Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu gdje se u Noći muzeja 'oglasila' sova kukuvija. U Križovcu su posjetitelji razgledali prodajnu izložbu fotografija„neMIR polja“, autorice Kristine Poljak. Novac prikupljen od prodaje izložaka upotrijebit će se za izradu kućica za kukuvije. Interpretatori županijske javne ustanove Međimurska priroda u Centru u Križovcu posjetitelje su uveli i u svijet bajki i to kamišibajem – oblikom japanskog kazališta.

Noć muzeja 2024. u Međimurju je donijela obilje sadržaja, te je održan i program u Muzeju Croata insulanus u Prelogu uz izložbu pod nazivom Obrtništvo u Prelogu i Arheološki nalazi iz Povijesne zbirke Muzeja grada Preloga. Uz prigodni glazbeni program pijanista Daniela Ota, predstavljena je i fantastična novela Zrinski ilustratorice Galie Zinko, Moldavke koje trenutno živi u Prelogu. U preloškom gradskom Muzeju, manifestaciju je pratila i vrijedna donacija župnika Župe sv. Jakoba Antuna Hoblaja, koji je Muzeju darovao reizdanje Biblije iz 1630. godine.

I u Goričanu je vrata otvorila tamošnja etnokuća uz  edukativnu izložbu fotografija pod nazivom Dabar uz Muru, autora Josipa Horvata Majzeka. Ništa manji posjet nije bio ni u Kotoribi gdje su posjetitelji pohodili etnomuzej i kovačnicu.  Kotoribu prošloga stoljeća doživjeli su upoznajući se sa zbirkom upotrebnih predmeta, odjeće, namještaja i alata te u Pišpekovoj kovačnici, kako mještani zovu zbirku.

Uzbudljiva prilika za pretvaranje u mlinara na jednu noć pružila se u Svetom Martinu na Muri, gdje su posjetitelji imali priliku istražiti 3D multimedijalnu etnografsku zbirku pod nazivom "Jen den v življenju mlinara Franca Žalara.

Diljem Međimurja, od Male SuboticeDunjkovca itd., još su mnoge zbirke otvorile svoja vrata ljudima željnim priča iz davnina.

Graditeljska škola Čakovec, Osnovna škola Strahoninec kao i učenici Srednje škole Prelog uključili su se u obilježavanje Noći muzeja u svojim mjestima.

Fotografije: Muzej Međimurja Čakovec / Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode / Turistička zajednica područja "Mure i gorice"/ Turistička zajednica Međimurske županije / Međimurska županija

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.