U Galeriji Sv. Ivan Zelina Dijana Nazor Čorda izlože ciklus crnih infrared slika nastao u posljednjih nekoliko godina

U Galeriji Sv. Ivan Zelina Dijana Nazor Čorda izlože ciklus crnih infrared slika nastao u posljednjih nekoliko godina

U Galeriji Sv. Ivan Zelina Dijana Nazor Čorda izlože ciklus crnih infrared slika nastao u posljednjih nekoliko godina.  Ovom izložbom slikarica predstavlja svoj recentni ciklus crnih slika nastalih InfraredArt metodom u kombiniranoj tehnici akrila, pozlate, fluorescentnih i fosforescentnih boja od 2018. do 2023.  Dodatna je posebnost katalog koji je dijelom opremljen reprodukcijama slika tiskanim u dvama spektrima.

Izložba Crno u infra (crvenom)“ prikazuje dvadeset umjetničkih slika nastalih novom metodom infracrvenog slikarstva uz nekoliko animacija izloženih slika. U ovom ciklusu autorica ispituje mogućnosti i načine dobivanja tonova miješanjem crne boje u, simbiozi dvaju likovnih izražaja na istom nosiocu u  IR spektru. Od 2012. godine započela je istraživanje infracrvenog slikarstva u sklopu doktorskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Fascinirana crnim bojama/pigmentima, nastavlja propitivati njihova svojstva u želji da istraži neiscrpne mogućnosti infrared senzacija tzv. blizancima boja u golom oku nevidljivu spektru. Od 2023. u prvi sloj svake slike uvodi novost označavanjem brojevima koji su skriveni uz monogram u infrared slici.

Metodom se koristila na temelju inovacije InfraReDesign i InfraRedArt koju je razvio prof. emeritus Vilko Žiljak sa svojim istraživačkim timom 2007. godine u Zagrebu. Od 2014. Nazor Čorda kontinuirano nastavlja daljnje unapređenje i višeslojno istraživanje svojstva pigmenata/boje u dvama spektrima. Posjetitelji će, koristeći se suvremenim IR kamerama, na izložbi apstraktnih slika u donjim slojevima otkriti figurativne slike s motivima labirinata, portreta te kršćanskim motivima uz potpise skrivene golom oku čime nevidljivo postaje vidljivo.

Dijana Nazor Čorda doktorirala je na poslijediplomskom doktorskom umjetničkom studiju Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2017. na temu Slike u infracrvenom području: odlaganje vidljivoga pod mentorstvom red. prof. Igora Rončevića i izv. prof. dr. sc. Jane Žiljak Gršić. Diplomirala je 1995. godine na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu, program studija Likovna kultura, danas Umjetnička akademija, te stekla zvanje profesora likovne kulture - restauratora. Od 1995. izlagala je na 42 samostalne izložbe u Hrvatskoj, Belgiji i Australiji. Od 1993. sudjelovala je naviše od 100 žiriranih skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.  Slike joj se nalaze u fundusima više hrvatskih muzeja  i privatnih zbirki. Objavljeno joj je više znanstvenih i stručnih radova o primjeri infracrvene metode na slikama.   Članica je HDLU-a Zagreb, InSEA-e, HULULK-a i Grupe Infra.

Izložba je otvorena za posjetitelje do 17. veljače uz prethodnu najavu na broj: 091 181 2946 ili 098 66775

Pripremio: Tomislav Radić

Foto: Branko Nađ

 

 

DP 2024 - DRELE

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.