U Galeriji AMZ: Otvorenje izložbe ZILIK - 50 godina

U Galeriji AMZ: Otvorenje izložbe ZILIK - 50 godina

U srijedu 13. ožujka 2024. s početkom u 19 sati u Galeriji AMZ, Pavla Hatza 6, održat će se svečano otvorenje gostujuće izložbe "ZILIK – 50 godina“ u organizaciji Centra za pružanje usluga u zajednici „Vladimir Nazor“ iz Karlovca. Izložba "ZILIK – 50 godina“ ostaje otvorena do 31. ožujka 2024.

Na izložbi retrospektivnog karaktera bit će predstavljena selekcija iz bogatog fundusa ZILIK*-a (*Zimska likovna kolonija), koji broji preko 700 umjetnica i umjetnika i preko 2.100 radova. Izložba obuhvaća najranija djela nastala već na 1. ZILIK-u davne 1974. godine pa sve do recentnih djela nastalih na prošlogodišnjem 49. ZILIK-u. Na izložbi su zastupljeni i radovi najeminentnijih hrvatskih umjetnika i umjetnica XX. i XXI. stoljeća koji su ujedno bili i sudionici, donatori i vjerni prijatelji ZILIK-a kao što su Ivan Rabuzin, Josip Diminić, Ivica Antolčić, Nives Kavurić-Kurtović, Dubravka Babić, Marija Braut, Edita Merle, Vera Dajht-Kralj, Ivo Šebalj, Ivan Kožarić, Mladen Veža, Slavo Striegl, Vasilije Josip Jordan, Mersad Berber, Kosta Angeli Radovani. U svom dugom postojanju i opstojanju ZILIK je ujedno postao i "zrcalo hoda kroz vrijeme", pa njegov fundus bilježi retrospektivni pregled likovnih zbivanja na hrvatskoj likovnoj sceni u posljednjih 50 godina. Naime, na ZILIK-u su sudjelovali najznačajniji hrvatski naivni umjetnici kao i oni koji su tek zakoračili u svijet naive, zatim najveća imena hrvatske likovne umjetnosti XX. i XXI. stoljeća, ali i oni koji su po završetku akademije tek krenuli u potragu za svojim mjestom pod suncem. I upravo ta raznolikost generacija i izričaja, kao i doprinos umjetnika iz svih dijelova Hrvatske, regije pa i šire, rezultirala je jedinstvenim fundusom ZILIK-a. Na ZILIK-u su boravili slikari, kipari, grafičari, keramičari, karikaturisti, ilustratori, fotografi… svi oni koji su nesebično odvojili vrijeme i znanje kako bi se družili i radili s djecom. Heterogenost autora rezultirala je raznolikim i bogatim fundusom koji obuhvaća ono figurativno, ekspresivno, apstraktno, geometrijsko, lirsko, sanjivo, podsvjesno i realistično, tj. ponire u sve one najdublje kutke ljudske duše izražene kroz najrazličitije tehnike, medije i oblike, a pomno se čuva u riznici ZILIK-a kao svjedočanstvo jednog vremena i, još važnije, kao svjedočanstvo jednog velikog prijateljstva.

Što ovu izložbu čini posebnom ističe kustosica i izbornica ZILIK-a Sonja Švec Španjol: "Djela najvećih hrvatskih umjetnika XX. i XXI. stoljeća nastala su u ozračju veselja, prijateljstva i druženja, odnosno svih onih iskonskih i plemenitih vrijednosti koje nas čine ljudskim bićima. Upravo zbog toga, osim umjetničke vrijednosti utemeljene na znanju, talentu i vještini autora, spomenuta djela u sebi nose i poruku humanosti i čovječnosti koju su utkala djeca pomno promatrajući i upijajući što umjetnici rade, znatiželjno ih zapitkujući kako i zašto stvaraju i nesebično im poklanjajući svoje vrijeme, toplinu, dobrotu i neiskvarenost s kojima nastupaju prema svijetu."
 
IZLOŽBA
ZILIK - 50 godina
Otvorenje: srijeda 13. ožujka 2024. s početkom u 19 sati
Trajanje izložbe: 14. - 31. ožujka 2024.
Galerija AMZ
Ulica Pavla Hatza 6, Zagreb
 
Radno vrijeme
utorak - petak 12 - 18 sati
subota            10 - 13 sati
 
ponedjeljkom, nedjeljom i praznicima Galerija AMZ je zatvorena, ulaz besplatan.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.