U Muzeju Albertina u Beču otvorena je retrospektivna izložba velikana pop-arta, planetarno znanog američkog umjetnika Roya Lichtensteina

U Muzeju Albertina u Beču otvorena je retrospektivna izložba velikana pop-arta, planetarno znanog američkog umjetnika Roya Lichtensteina

U Muzeju Albertina u Beču, od 8. ožujka otvorena je retrospektivna izložba velikana pop-arta planetarno znanog američkog umjetnika Roya Lichtensteina u povodu 100 - obljetnice njegova rođenja (1923.-1997., New York).  Uz Andyja Warhola, Roy Lichtenstein jedan je od utemeljitelja pop-arta i onaj koji je spojio Low Art i High Art, a izložba u Albertini donosi više od 90 njegovih najpoznatijih djela - slika, skulptura i grafika, sjajnih i jednako suvremenih kao da su nastala danas.

Roy Lichtenstein poznat je po svojim stereotipnim plavušama, ratnim herojima i likovima iz stripova s ​​govornim balonima. Njegova estetika nalik na crtani film, koja koristi drsko blistave boje, jasne linije i karakteristične Ben Day točkice u imitaciji jeftinih tehnika tiskanja stripova, bila je iznimno utjecajna na američkoj umjetničkoj sceni 1960-ih. Američki slikar, kipar i grafičar teme svojih djela crpio je iz repertoara suvremenih masovnih medija, kao što su strip, novine, televizija, crtani film i reklame.

Inspiraciju je dobivao iz umjetničkih stilova poput kubizma i art décoa, ali i iz remek-djela slikara poput Moneta, Cézanna ili Picassa. Slike u maniri stripa Roya Lichtensteina reproducirane su milijune puta. Lichtenstein i u obradi drugih umjetničkih djela kombinira točke s plošnom bojom i crnim konturama. U početku je crtao točke rukom, kasnije je počeo koristiti šablone. Do 70-etih godina je "preslikavao" umjetnička djela jedan na jedan, na primjer "Kupačice" Paula Cezannea ili "Ples" Henrija Matissea. Kasnije ga zaokupljaju popularni umjetnički pravci: kubizam, futurizam, nadrealizam.

O izložbi Roya Lichtensteina u Albertini, na prigodnoj press konferenciji uoči otvorenja izložbe, govorili su glavni ravnatelj Albertine Klaus Albrecht Schröder, kustosica izložbe te predstavnici Fondacije, a otvorenju je nazočila i umjetnikova udovica Dorothy Lichtenstein s kojom je bio u braku od 1968. do 1997. . Ona je izrazila zadovoljstvo, što je izložba predstavljena u tako prestižnoj europskoj galeriji i što je donacija pronašla novi dom upravo u Albertini u kojoj se čuva jedna od najvećih i najpoznatijih grafičkih zbirki na svijetu s oko 65 tisuća crteža i preko milijun grafika te novinarima ispričala o svom životu s umjetnikom kojega je rekla je krasila skromnost. Uz obljetnicu umjetnikova rođenja Zaklada Roy Lichtenstein donirala je 186 umjetničkih djela četirima američkim muzejima i Albertini kao jedinoj europskoj instituciji.

Institucije primateljice su Colby College Museum of Art u Watervilleu, Maine; Muzej umjetnosti Nasher na Sveučilištu Duke u Durhamu, Sjeverna Karolina; Muzej umjetnosti okruga Los Angeles; muzej Whitney u New Yorku; i Albertina u Beču. Najvažnije kreacije iz Lichtensteinova širokog opusa u Beč su pristigle iz cijelog svijeta zahvaljujući velikodušnosti međunarodnih institucija uključujući New York Museum of Modern Art i Whitney Museum, National Gallery of Art u Washingtonu, Yale University Art Galerija u New Havenu, Museum Ludwig u Kölnu, Louisiana Museum of Modern Art u Humlebæku, Moderna Museet u Stockholmu i Museo Thyssen-Bornemisza u Madridu kao i zahvaljujući privatnim kolekcionarima.

Ideja za ovu izložbu proizašla je iz dijaloga između Muzeja Albertina i Zaklade Roya Lichtensteina koja je Albertini velikodušno donirala oko 100 radova. U postavu izložba počinje djelima iz 60-ih godina prošlog stoljeća s ranim radovima Lichtensteina, uključujući pop-art ikonu tog doba: Look Mickey. Isto tako, na izložbi su predstavljene umjetnikove ikonične crno-bijele slike objekata preuzetih iz reklama za proizvode, kao i pejzaži u tehnici emajla i slike koje parafraziraju djela umjetnika kao što su Picasso, Dalí, Kirchner i Pollock. Posebno će se istaknuti gigantska skulptura Brushstroke, oslobođena platna kako bi osvojila izložbeni prostor.

Izložba se realizira uz podršku i u suradnji sa Zakladom Roy Lichtenstein i Roy Lichtenstein Estate, a u prestižnom bečkom muzeju razgledati se može od 8. ožujka do 14. srpnja. 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.