“Domorodci, Medjimurci ! Suženjstvu je našem kraj” naziv je izložbe otvorene 8. siječnja u Muzeju Međimurja

mmeđimurja

“Domorodci, Medjimurci ! Suženjstvu je našem kraj” naziv je izložbe otvorene 8. siječnja u Muzeju Međimurja kojom Međimurje slavi 100 godina odcjepljenja od Mađarske.
U prepunom izložbenom salonu Muzeja Međimurja bilo je posebno svečano, jer Međimurci ni 100 godina nakon junačkog otpora nisu mogli suspregnuti svoje ganuće i ponos na događaj kojim je narod izvojevao pobjedu svojim zajedništvom, a to je zajedništvo uvijek kroz povijest pa tako i danas, kako je istaknuo i župan Matija Posavec u mnogočemu zaslužno za razvoj i napredak Međimurja.
- Zajedništvo je ono što je Međimurce spasilo od Mađara prije sto godina i kada je narod Međimurja demokratski odlučio biti dio Hrvatske te je isto tako ono i dan-danas itekako potrebno u svim sferama gospodarskog, političkog i kulturnog života naše županije, naglasio je župan nabrajajući mnoga dostignuća koja su iz njega proizašla.

Izložba je pripremana godinu i pol dana, a udružila je nekoliko baštinskih ustanova. Osim Muzeja Međimurja Čakovec, Državnog arhiva za Međimurje pripremi izložbe pridružila se i Knjižnica Nikola Zrinski Čakovec. Financijski su izložbu podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Čakovec i Međimurska županija, a popraćena je i luksuznim katalogom.Među mnoštvom dokumenata, pretisaka, novina, proglasa, pozornost privlače i instalacije oglasnog stupa s tada aktualnim proglasima kao i vojničkog bunkera iz tog vremena koji je izgradio Veljko Posavec.


Nakon pozdravnih riječi ravnateljice Muzeja, Maše Hrustek Sobočan i prigodnih govora sudionika projekta zamjenika gradonačelnika, predstavnika Ministarstva kulture izložbu je proglasio otvorenom župan Matija Posavec te pozvao sve zainteresirane i na sutrašnju svečanu akademiju uz 9. siječnja kada Međimurska županija slaviti 100-tu obljetnicu odcjepljenja od mađarske države. Program počinje u 18 sati u Centru za kulturu Čakovec gdje će više od stotinu glumaca i statista uprizoriti događaj koji se zbio prije 100 godina i tako podsjetiti Međimurce na najvažniji dan njihove povijesti.Posjetitelji su kući mogli ponijeti i reprint novina iz 1919. godine i to posebice prvog broja “Medjimurskih novina” objavljenih 5. siječnja 1919. godine, a osim kataloga izložbu prate i brojni prigodni promo materijali od bedževa do promo majica. Izložba je oživjela povijest i bilo bi sjajno da je dođe proučiti što je moguće više profesora povijesti i učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.