U povodu 100-te obljetnice Etnografskog muzeja u Zagrebu - prigodno izdanje poštanske marke s motivom ogrlice od dukata

U povodu 100-te obljetnice Etnografskog muzeja u Zagrebu - prigodno izdanje poštanske marke s motivom ogrlice od dukata

Hrvatska pošta pustit će 23. siječnja 2019. u optjecaj prigodnu poštansku marku u nakladi od 100 000 primjeraka posvećenu obilježavanju stote godišnjice zagrebačkog Etnografskog muzeja. Marka je izdana u arčiću od šest maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Autorica marke nominalne vrijednosti 3,10 kn je Alenka Lalić, a motiv na marki je ženska ogrlica od dukata iz Gundinaca nastala u 20. stoljeću.

Etnografski muzej obilježava 100 godina samostalnog djelovanja na današnjoj lokaciji na Mažuranićevom trgu u Zagrebu. Samu obljetnicu muzej dočekuje radno uređujući svoju zgradu, jedinstvenu secesijsku građevinu koju je projektirao Vjekoslav Bastl za Trgovačko-obrtni muzej 1903. godine. Korijene Etnografskog muzeja nalazimo u Narodnom muzeju utemeljenom u Zagrebu 1846. jer su pojedine zbirke nakon razdvajanja u specijalizirane muzeje pripale Etnografskom muzeju. Banskom naredbom od 22. listopada 1919. osniva se Etnografski muzej kao dio nacionalnog muzeja, a njegovim dijelom postaje više zbirki različitih provenijencija. To su etnografske zbirke povijesno-arheološkog odjela Hrvatskog narodnog muzeja, Muzeja za umjetnost i obrt, Hrvatskog školskog muzeja, Muzeja trgovačko-obrtničke komore i zbirke proizvoda pučkoga kućnog obrta pod nazivom Zbirka S. Bergera. Naime, vlada je u travnju 1919. kupila spomenutu zbirku od industrijalca Salomona Bergera, koji je postao i prvi ravnatelj novoosnovanog Muzeja.

Tijekom stoljeća brojni su istaknuti muzealci obogatili rad Muzeja svojim istraživanjima, prikupljanjem građe te publiciranim stručnim i znanstvenim radovima. Muzej je prepoznat po atraktivnim izložbama i projektima među kojima su mnogi nagrađeni i međunarodno prepoznati. Angažiran je u zajednici, promiče multikulturni pristup i programe s osjetljivim skupinama.

Današnji postav Etnografskog muzeja datira iz 1972. i u njemu je izložen malen dio prebogatoga fundusa koji sadrži oko 85 000 predmeta i 40 000 jedinica audiovizualne građe. Stoga se uz pomoć europskih fondova intenzivno radi na novom muzejskom postavu koji će prikladno odgovoriti na potrebe posjetitelja 21. stoljeća.

                                             

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.