Svečano otvorena izložba Knez iz Bojne - novo poglavlje hrvatske povijesti u Arheološkom muzeju Zagreb

Svečano otvorena izložba Knez iz Bojne - novo poglavlje hrvatske povijesti u Arheološkom muzeju Zagreb

Izložba Knez iz Bojne - novo poglavlje hrvatske povijesti otvorena je u utorak, 16. travnja 2019. godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu, čime je javnosti predstavljeno višeslojno arheološko nalazište Bojna – Brekinjova Kosa, smješteno u zapadnom dijelu Banovine, na području Grada Gline u Sisačko-moslavačkoj županiji. 

Izložbu je u ime ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek otvorio glavni konzervator za nepokretnu kulturnu baštinu Tomislav Petrinec. Istaknuo je kako Ministarstvo kulture zajedno s drugim partnerima i institucijama poklanja posebnu pozornost bogatoj povijesti i kulturnoj baštini Banovine. "Ministarstvo kulture prepoznalo je potencijal toga nalazišta zbog čega je u razdoblju 2015. – 2019. godine za istraživanja i restauraciju nalaza izdvojilo financijska sredstva u iznosu od 1.086.500,00 kuna", dodao je Petrinec.

Arheološki lokalitet Brekinjova Kosa zaštićeno je kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara RH. Na tome su području tijekom 2011. i 2015. godine provedena zaštitna arheološka istraživanja radi eksploatacije kamenoloma investitora Schwarzi d.o.o. iz Gline koja je na koncu zaustavljena zbog iznimno značajnih nalaza iz razdoblja bakrenog doba, kasno brončanog i starije željeznog doba te ostataka arhitekture uz koju su bili položeni grobovi na redove.


FOTO: Hina
 
Voditeljica arheoloških istraživanja dr. sc. Mirjana Krmpotić je istaknula kako su pronađeni nalazi od iznimne važnosti za ranosrednjovjekovno razdoblje hrvatske povijesti, između druge polovice 7. i 9. stoljeća. Posebno je istaknula grob kneza ukopanog u odjeći protkanoj zlatnim nitima, sa srebrnim, pozlaćenim ostrugama s garniturom za pričvršćivanje i privjeskom s gorskim kristalom te zlatnim novcem bizantskog cara Konstantina V. Kopronima.

Mirjana Krmpotić naglasila je važnost nalaza kneževskog groba jer se mogu usporediti s onima njegova suvremenika iz Biskupije kod Knina, jednog od najznačajnijih središta ranosrednjovjekovne hrvatske kneževine, što upućuje kako otkrića s Bojne ukazuju na postojanje jednako snažnog političkog središta na području današnje Banovine, čime se otvara novo poglavlje u poznavanju najranije hrvatske povijesti.


FOTO: AMZ

Pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku, dr. sc. Ivana Miletić Čakširan podsjetila je kako su Sisak i Banovina iznimno bogati arheološkom baštinom, no da je dosad to razdoblje bilo zastupljeno samo s nekoliko ulomaka pohranjenih u Gradskom muzeju Sisak i Arheološkom muzeju u Zagrebu.
"Vrijednost nalazišta je neosporna, ali je vrijednost i u suradnji više institucija na lokalnoj i državnoj razini što je jedinstven primjer koji će okončati i izložbom koja se planira nakon cjelokupnog istraživanja" naglasila je Miletić Čakširan.

Izložbom će u Arheološkom muzeju do 30. travnja javnosti biti predstavljeni ekskluzivni nalazi na kojima su dovršeni konzervatorsko-restauratorski postupci, s ciljem prezentiranja tog neprocjenjivog nalazišta hrvatske povijesti.


FOTO: AMZ

U okviru izložbe, u četvrtak, 18. travnja održat će se stručno predavanje dr. sc. Marijane Krmpotić Rani srednji vijek na Bojni – rezultati arheoloških istraživanja 2016. – 2018. kojim će se predstaviti višeslojno nalazište Bojna – Brekinjova Kosa s težištem na ranosrednjovjekovnom horizontu, datiranom u razdoblje između druge polovice 7. i 9. stoljeća, također bit će prezentirani rezultati sustavnih arheoloških istraživanja koja provodi Hrvatski restauratorski zavod od 2016. godine.

Nakon Arheološkog muzeja u Zagrebu izložba će tijekom svibnja biti postavljena u Gradskom muzeju Sisak.  Projekt koordinira Konzervatorski odjel u Sisku pri Ministarstvu kulture, a uključeni su i Hrvatski restauratorski zavod, Arheološki muzej u Zagrebu, Gradski muzej Sisak te Institut za antropologiju. (MK/Hina)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.