Švedska narodna glazba u Renesansnoj dvorani staroga grada i „Medinoj škrinji“

švedska
Dva su koncerta u jednoj festivalskoj večeri održali sinoć švedski glazbenici Esbjorn Hazelius i Johan Hedin. Na koncertu u Renesansnoj dvorani varaždinskog Starog grada tražila se stolica više i brojna je publika uživala u njihovoj interpretaciji švedske narodne glazbe, dok su na after baroq partyu u pivnici „Medina škrinja“ u sklopu popratnog programa Total baroque dvojica švedskih najetabliranijih folk glazbenika okupljene dobro zabavili i opustili uz svoj bogat repertoar. 
Duo Hazelius Hedin  prenosi publici ne samo švedsku narodnu glazbu, već  je i upoznaje s vlastitim kompozicijama koje ujedinjuju tradiciju. „Glazba koju izvodimo ima u sebi dosta baroknih elemenata. Sviramo na instrumentima koji su neuobičajni, donosimo pjesme nastale unatrag dva stoljeća. 
Naša ih publika voli poslušati, pa nastupamo često na koncertima i festivalima tradicionalne glazbe“, istaknuo je Esbjorn Hazelius, koji je na koncertu u Starome gradu zasvirao citru,violinu i gitaru, ali i oduševio vokalnom izvedbom pjesama.  Publika Varaždinskih baroknih večeri imala je i jedinstvenu priliku poslušati i upoznati Nyckelharpu-švedski narodni instrument koji se svira lukom, a ima tipke kao organistrum i simpatetičke strune kao viola d' amore.  Svira se stotinama godina, a njen najstariji prikaz uklesan je u crkvi iz 14. stoljeća. „Tipičan je to švedski narodni instrument, inače specifičan za jednu malu regiju u Švedskoj i drago nam je da smo ga imali prigodu pokazati i baroknoj publici u vašem divnom gradu“, dodao je Johan Hedin. Oduševljena publika s glazbenicima se nastavila družiti u pivnici Medina škrinja u kojoj su glazbenici izveli i neke od svojih novoskladanih pjesama, koje se nalaze na posljednjem  albumu pod nazivom Jorland nominiranom za švedski Grammy 2019. godine.
Današnji je dan na 49. Varaždinskim baroknim večerima rezerviran za dva koncerta-na kraljici instrumenata-orguljama varaždinske Katedrale u 19 sati zasvirat će Hans Faglus, dok će u 21 sat na Koncertu pod svijećama u varaždinskom Starom gradu nastupiti mladi hrvatski čembalist Franjo Bilić.
U 18 sati u palači Herzer u sklopu popratnog programa Total baroque bit će otvorena izložba o tatama i djeci iz Švedske i Hrvatske.  U Krapini i tamošnjoj Festivalskoj dvorani u 20 sati nastupit će ansambl Le Serenissima svojim programom „Ludilo i predanost“.  I ove godine u sklopu popratnih programa Varaždinskih baroknih večeri bit će održana gala večera u kojoj će se spojiti okusi i mirisi varaždinske gastronomije i specijaliteti zemlje partnera. Tako će u petak u atriju Staroga grada posjetitelji moći kušati tipična švedska jela i varaždinske delicije, hladna i topla jela, te neizostavne slastice uz birana vina i barokno pivo, a ulaznice se mogu kupiti u Koncertnom uredu Varaždin.
 
VBV

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.