Ministrica kulture na 6. Svjetskom forumu o glazbi u Parizu

Ministrica kulture na 6. Svjetskom forumu o glazbi u Parizu

inistrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na panelu „Peto pravo – pravično priznanje i poštena naknada / Fifth Right – Just recognition and fair remuneration“ koji se održao u okviru Svjetskog foruma o glazbi u organizaciji Međunarodnog glazbenog vijeća / International Music Council (IMC)  u nedjelju, 29. rujna 2019. godine u Parizu.

Međunarodno glazbeno vijeće, najveću svjetsku mrežu organizacija i institucija koje djeluju na području glazbe osnovao je UNESCO 1949. godine, a glavna mu je zadaća promicanje pristupa i vrijednosti glazbe.

Ministrica je sudjelovala na panelu na kojemu se raspravljalo o pravednoj naknadi za glazbene umjetnike, njihovom doprinosu za društvo u cjelini te o jačanju njihove uloge u budućnosti.

Podsjetivši na Novu europsku agendu za kulturu koja uokviruje aktivnosti Europske komisije na području kulture te nastoji ojačati ulogu i položaj kulture u svijetu, ministrica je istaknula kako je glazbeni sektor u pogledu prihoda od industrije i distribucije glazbe bitna komponenta europske kulturne raznolikosti. Dodala je i kako se glazbeni sektor suočava sa specifičnim izazovima koji proizlaze iz digitalnih promjena, poput novih kanala distribucije.



Govoreći o razvoju politika ministrica je istaknula primjer Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu kao važnog akta koji postavlja temelje za uspostavu sustava pravične naknade za umjetnike i u digitalnom okruženju.

Istaknuvši važnost provođenja odredbi navedene Direktive dodala je kako se njome stvaraju preduvjeti za daljnji razvoj kulturnih i kreativnih industrija i osiguravaju mehanizmi koji će na adekvatan način zaštiti kreativni rad i osigurati primjerene naknade za stvaratelje, između ostalih, i od prihoda velikih internetskih platformi. 

Ministrica je dodala i kako samoodrživ kreativni i kulturni sektor doprinosi stabilnom i uravnoteženom jedinstvenom digitalnom tržištu, a njegovo funkcioniranje ovisi o pravnom okviru i dobro razvijenim poslovnim modelima u kojima je svima pružena odgovarajuća zaštita kao i mjesto za razvoj.

Uz ministricu kulture na panelu je sudjelovao i pomoćnik glavne ravnateljice UNESCO-a za kulturu Ernesto Ottone Ramirez.





Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.