Publika odbila izaći iz dvorane: Gradski zbor Brodosplit iz Splita uspostavio posebnu kemiju s varaždinskom publikom

Zbor Brodosplit
Dalmatino youtube

Koncert Gradskog zbora Brodosplit, održan u organizaciji Koncertnog ureda Varaždin i uz potporu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu te Udruge OS, na čelu s Tugom Tarle, udruge koja promiče, razvija i unapređuje široki spektar disciplina u području zavičajne kulture kao i hrvatskog kulturnog i nacionalnog nasljeđa te kulturnog identiteta i osobitosti prijateljskih naroda i etničkih manjina, održan u petak 8 studenoga. u VKD HNK u Varaždinu, bio je uistinu osobit doživljaj za varaždinsku publiku.

Svojim nastupom Muški pjevački zbor Brodosplit dao nam je ujedno i svojevrsni uvid u zborsko pjevanje mediteranskoga glazbenog kruga, jer bazno htjeli mi to priznati ili ne ti glasovi potječu iz tradicije klapskog pjevanja i darovitosti nekadašnjih narodnih pjevača, koji su svoje glasove i nevjerojatnu muzikalnost nekada dijelili po konobama ili rivi pjevajući iz gušta i čistog užitka. A upravo takav bio je i nastup ovoga muškog zbora koji je svoju darovitost i muzikalnost bezbroj puta prezentirao i potvrđivao na domaćim i inozemnim nastupima i natjecanjima na kojima je redovito postizao najviše uspjehe i prva mjesta .
No, najvažnija je uvijek reakcija publike, koja je i na varaždinskom koncertu odbila izaći iz dvorane dok ne dobije još nekoliko biseva, a upravo u tom neformalnom dijelu obično popušta napetost i nastaje neka posebna kemija između izvođača i publike, tako da je na kraju katarza potpuna, a želja za ponovnim susretom obostrana.
Programom Zbor je u blokovima izveo Mendelssohnova i Papandopulova djela, Tijardovićev "Splitski akvarel", Gotovčevu "Dobra večer uzorita", Stipišićevu "Dalamatino povišću utrujena", a uz to i dirigentov izbor vlastitih aranžmana blues i rock standard,čime je postignuta dodatna prisnost između Zbora i publike, pa je bilo osobito zadovoljstvo nazočiti tom koncertu.

Muški zbor Brodosplit osnovan je 1972. godine. Na međunarodnim festivalima amaterskih zborova dobio je prvu nagradu u Budimpešti (1991.) i Pragu (2002.).Na Međunarodnom natjecanju muških zborova "Leevi Madetoja" u Finskoj (2010.) zbor je osvojio treće mjesto. Na Međunarodnom natjecanju zborova "Lipanjski zvuci" u Petrinji (2011.) osvojio je apsolutno prvo mjesto, a na Međunarodnom natjecanju zborova "Zlatna vila" u Prijedoru (2012.) prvu nagradu publike. U Španjolskoj 2012. godine na međunarodnom natjecanju zborova "Canta al mar" zbor je osvojio dvije zlatne medalje u kategorijama muških zborova i sakralne glazbe te naslov apsolutnog pobjednika u kategoriji muških zborova. U Zwickau u Njemačkoj 2014. godine na međunarodnom natjecanju „Robert Schumann" zbor je osvojio zlatnu pobjedničku plaketu u kategoriji muških zborova, zlatnu plaketu u kategoriji sakralne glazbe i posebnu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za najbolje izvedeno djelo Roberta Schumanna. Od većih djela Brodosplit je izveo Sunkovu kantatu Zlato Gospine milosti i Missu, Cherubinijev Requiem, Stipišićev oratorij Uskrsnuće, a vrhunce stručnih priznanja stekao je za antologijsko izvođenje oratorija Muka Gospodina našega Isukrsta Borisa Papandopula. Osim bogate koncertne djelatnosti izdao je i osam nosača zvuka, dva LP-a, jedan DVD. Od 1988. godine vođenje zbora preuzima Vlado Sunko glazbeni je pedagog, dirigent i skladatelj. Sunko je utemeljitelj i prvi voditelj Zbora dječaka (1991.). Redoviti je profesor na odjelu Glazbene umjetnosti pri Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Split i dirigent mješovitog zbora Umjetničke akademije.
Zbor vodi predsjednik Mladen Velat, a čine ga neprofesionalni pjevači raznih profesija, njih 35, osim klasike zbor njeguje i napjeve hrvatske glazbene baštine uključujući i tradicijsko pjevanje Dalmatinske Zagore tj. dinarsko gorštačko suzvučje.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.