Kultni album „Time“ supergrupe Time nakon 47 godina na luksuznom vinilu

Kultni album „Time“ supergrupe Time nakon 47 godina na luksuznom vinilu

Grupa Time, kako to i sâm naziv benda kaže, bilješka je jednog vremena, neprolaznog, štoviše ispred svih trendova u produkcijskom i glazbenom smislu. Njihov prvi studijski album "Time" (1972.) dragulj je jugoslavenske diskografije, bez obzira što je nastao prije 47 godina. Kako je jednom prilikom istaknuo frontmen Dado Topić, oni nisu htjeli biti kao drugi, nego su željeli svirati nešto jedinstveno i drugačije. Možda upravo otuda "time", jer je ova supergrupa stvorila progresivni rock zvuk kakav se i danas ne može čuti u diskografiji. Osnovao ih je menadžer i producent Vladimir Mihaljek Miha koji je u svima njima vidio nešto posebno što zaslužuje poseban tretman. 
 
"Vedran Božić, Ratko Divjak, Tihomir Pop Asanović, Brane Lambert Živković, Mario Mavrin i Dado Topić snimaju hrabru ploču svog vremena. Pojava te ploče dragocjen je trenutak vječnosti veći od svih neprilika. U snimljenom zvuku ne čuje se samo majstorstvo glazbenika već i bogatstvo njihovih duša. To je naš vrijednosni odgovor na globalna glazbena zbivanja početkom sedamdesetih", piše u bilješkama uz izdanje Petar Popović, novinar, rock kritičar i publicist.
"U vrijeme apsolutne dominacije progresivnog rocka, prvijenac iz 1972. bio je nevjerojatno cijenjen i uspješan. Čak i komercijalno. Album je naime dočekan kao rockerski burevjesnik, a Time kao prava supergrupa. Osluškujući što se događa na globalnoj sceni, koju su premrežile prog-rock supergrupe, ali i stanje na domaćem terenu, Mihaljek je točno zaključio da je pravi trenutak i za domaći odgovor. I pogodio!", piše Zlatko Gall, glazbeni kritičar, novinar i publicisti, također u bilješkama uz ovo reizdanje koje dolazi s ekskluzivnim fotografijama legendarnog fotografa Marka Čolića, te biografijama benda i članova prve postave.

Upravo se dio prve postave okupio ovog četvrtka u Croatia Records studiju gdje je službeno predstavljeno reizdanje vinila koje dolazi u luksuznom pakiranju i s remasteriranim pjesmama s originalnih magnetofonskih vrpci. Uz brojne ljubitelje grupe Time i njihovog progresivnog rocka, glazbene kritičare i glazbenike okupili su se Vedran Božić, Tihomir Pop Asanović, Ratko Divjak i Vladimir Mihaljek Miha. Na početku druženja prikazan je kratak dokumentarni film koji opisuje godine od nastajanja Time do objavljivanja prve ploče "Time". 
"Time je pokazao i kroz ovo interesiranje da se obnovi album kako je bio ispred vremena, a bio je u ono naše vrijeme bend za glazbenike, ne za publiku jer se ona još opredjeljivala. I danas bi mogli svi zasvirati u punom sastavu i to u velikim arenama jer danas samo najbolji sviraju u arenama. Glazba se vrti u krug i mislim da će i naši unuci zavoliti grupu Time", istaknuo je Vladimir Mihaljek Miha čija se fotografija nalazi na omotu albuma "Time" i kako je rekao to je jedini put da se s njima fotografirao.
 
"Drago mi je što je ovo reizdanje potvrda da je naša glazba ostala kao klasika naših rock početaka. Naročito me veseli ako je izvedba, tj. otisak na ploči kvalitetnije napravljen nego što je tada mogao biti, makar će mi ona stara uvijek ostati kao raritet. Prvi album je bio super zbog iskrenosti, ali i samog načina snimanja. Zbog prirodnosti atmosfere snimanja na 4 kanala isplivaju neki detalji i osobine pojedinih glazbenika pa se sve sluša s posebnim doživljajem.", kaže legendarni gitarist i Timeovac, Vedran Božić.

"Jako mi je drago što je Croatia Records objavila ovu ploču ponovno i mislim da će mlada publika ovaj zvuk prihvatiti i danas kao što je i sedamdesetih godina. U grupi Time je bila jedna fenomenalna stvar - svatko je dao ono što je najbolje znao stilski odsvirati, a tehnički nije bilo problema. Svatko je unio svoj stil i stvorio se jedan novi način sviranja, a glazbeno je to bilo perfektno. I danas kada slušate - to je nešto fenomenalno", ponosno ističe još jedan glazbeni virtuoz Tihomir Pop Asanović. 

"Mi smo uvijek bili posebni i samo smo htjeli svirati, a sve ostalo dođe samo od sebe ako si dobar. Sve je tada bilo moguće i čini mi se kao da se dogodilo jučer. Mi smo voljeli Time i voljeli smo svirati i to je bio najbolji osjećaj", rekao je bubnjar Timea, Ratko Divjak.
 

Foto: Samir Cerić Kovačević"Prvi album grupe Time po meni je najbolji album svih vremena naših prostora, to je rock glazba koja je bila desetak godina ispred vremena. Naša obaveza kao izdavača je bila da ga nekako dostojanstveno obilježimo ove godine i to smo učinili u ovom blagdanskom raspoloženju. Veseli me ovaj dan!", rekao je direktor Croatia Recordsa, Želimir Babogredac.

"Pojam supergrupa često dođe do entropije sistema i neki razvikani članovi svojih grupa ne naprave ništa kad se ujedine u supergrupu. Time ipak promatram u kontekstu prve ili barem jedne od prve dvije ili tri ozbiljne rock grupe kod nas. Znamo koliko su bili bitni Drago Mlinarec i Grupa 220, ali ovaj album "Time" je "the rock" album "the rock" grupe zaista izvanrednih članova u autorskom i sviračkom smislu. Album je i danas ostao relevantan, što je zasluga i menadžera Mihe i to je bio prvi pravi model funkcioniranja rock benda kod nas, čak i u onom poslovnom smislu što će kasnije još više razraditi grupa Bijelo dugme. No, Time je zametak iz kojeg je mnogo što izviralo kasnije. ", naglasio je glazbeni kritičar, novinar i publicist Aleksandar Dragaš. 
 

I doista, Time su započeli jednu novu glazbenu eru, ali i danas ostali svježi, nepobjedivi i jedinstveni. Jedno od najvažnijih imena u povijesti rock glazbe ovog dijela Europe - supergrupa Time.

Vinil "Time" možete kupiti u svim prodavaonicama Croatia Recordsa i bolje opremljenim shopovima diljem regije po cijeni od 149 kuna.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.