Glazbena škola Pučišća najveća pijanistička kolonija u ovom djelu Europe

Glazbena škola Pučišća najveća pijanistička kolonija u ovom djelu Europe

U Pučišćima i Bolu na Braču tijekom dva ljetna mjeseca održavaju se desetodnevne radionice klasične, jazz i popularne glazbe.  Ovog ljeta, od početka radionica do danas, kroz školu je prošlo čak 70 mladih pijanista i njihovih mentora.

Cijelo ljeto u Pučišćima odzvanjaju zvukovi raznih instrumenata, a najviše klavira. Ove godine, od početka radionica do danas, kroz školu je prošlo čak70 mladih pijanista iz zemlje i inozemstva i njihovih mentora - prof. Tomaža Petrača (SLO), prof. Nenada Kačara (HR), prof. Đure Tikvice (HR), prof. Ivanke Kordić (HR), prof. Srđana Čaldarovića (HR), prof. Olge Cinkoburove (Ruskinje s hrvatskom adresom ) i prof.  Planinke J. Atić (SLO). Polaznici škole usavršavali su svoje znanje stečeno u njihovim matičnim ustanovama i, tradicionalno, održali brojne koncerte klase i nezaobilazne završne koncerte.

Izvanredno talentirana mlada pijanistica Mia Pečnik, do sada je već nastupala kao solistica sa Zagrebačkom filharmonijom, koncertirala je i u Rusiji, Poljskoj, Austriji, Italiji, a nakon osvajanja velike nagrade na međunarodnom natjecanju dva puta je nastupila i u Carnegie Hallu u New Yorku.

Nakon nastupa na svjetskim pozornicama Mia dolazi u Pučišća, kako bi u miru inspirativnog Već desetu godinu za redom na seminaru klavira prisutni su, mladi talenti, Mia Pečnik, studentica Hochschule für Musik und Tanz Köln, i  Zvjezdan Vojvodić učenik 4 razreda srednje Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.
podneblja vježbala za sljedeće velike nastupe. U Pučišćima je nastupila na koncertu Majstora svirača, koji su, osim polaznika Međunarodne ljetne škole, poslušali i vrsni pijanisti iz Hrvatske i Velike Britanije, pristigli u Pučišća specijalno za taj koncert. 

 ***

Ljetna glazbena škola Pučišća na otoku Braču, od 1995. godine, održava se u srpnju i kolovozu. Obuhvaća različite glazbene žanrove (klasika, jazz, pop / rock / fusion) u zasebnim glazbenim radionicama podijeljenim po instrumentima. Svaki instrumentalni tečaj traje desetak dana i sastoji se od individualnog rada s profesorima glazbe i rada u instrumentalnim skupinama. Tijekom tečaja održavaju se brojni koncerti polaznika, profesora i gostujućih glazbenika, na više lokacija na otoku Braču, uz završni koncert polaznika.

Broj polaznika u svakoj grupi je ograničen, kako bi se osigurala maksimalna kvaliteta učenja. Svrha ove ljetne škole je pružiti mogućnost polaznicima da rade na usavršavanju svog glazbenog znanja bez pritiska rutinskih obaveza, u izvanrednom prirodnom ambijentu malog otočkog mjesta smještenog na obali, te provedu nezaboravan ljetni odmor, s drugim glazbenicima i učiteljima glazbe.

U 25 godina od osnutka ove škole svake se godine održava pedesetak seminara koje su vodili profesori iz Hrvatske, Europe, Sjedinjenih Država i Rusije, a do sada je školu pohađalo 5000 polaznika iz cijelog svijeta.(od kojih su danas mnogi poznati ,renomirani glazbenici)

Međunarodna ljetna glazbena škola Pučišća surađuje s Turističkom zajednicom Pučišća, Općinama Pučišća i Bol, Centrom za kulturu Bol, osnovnom glazbenom školom Brač i Buffet Crampon iz Pariza
 
Školu tradicionalno podržavaju Ministarstvo kulture RH, Splitsko – dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije, Arriva, HUZIP, ZAPRAF, HDU i Croatia Records

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.