Irma Dragičević nastupa u Misi Mediterana - kombinaciji popa i duhovne glazbe, Tončija i Hane Huljić

Irma Dragičević nastupa u Misi Mediterana - kombinaciji popa i duhovne glazbe, Tončija i Hane Huljić

Kapitalno djelo skladatelja Tončija Huljića i Hane Huljić pod nazivom Misa Mediterana je kao takvo prvo u svijetu, s obzirom da se radi o jedinstvenoj kombinaciji duhovne i pop-glazbe. Taj jedinstveni kulturni događaju, sakralni pop koncert Misa Mediterana, svoju praizvedbu doživio je na Splitskom ljetu 2021. , a 5. kolovoza u 21 sat biti će izveden i na zadarskom Forumu. Ulaz je besplatan jer pop Misa Mediterana kreirana je po svim postulatima liturgijske mise, te je svojevrsni spoj mjuzikla i klasičnog kršćanskog obreda. 

Ovo je prva pop-misa na svijetu, te odobrena od strane Vatikana, gdje je ujedno arhivirana. Autoru je iznad svega cilj da njegova glazba dopre do svih, bez obzira na to jesu li vjernici, agnostici, ateisti, te da se sluša i u crkvi i vlastitom domu. Vodeće ime umjetničkog svijeta, akademski kipar Nikola Vudrag, koji je postigao izniman uspjeh i van Hrvatske, osmislio je vizualni identitet, a bio je i u ulozi scenografa i autora idejnog rješenja plakata. Formacija je zamišljena sa sastavnim elementima: orkestar, zbor, bend, te solisti (Lorena Bućan, Irma Dragičević i Karlo Vudrić). Za orkestraciju je zaslužan Nenad Šiškov, a za režiju Siniša Novković. 

Kako u Misi nastupa i Irma Dragičević, mlada varaždinska operna pjevačica pitali smo je o dojmovima i planovima za ovo ljeto. 

 - Misa je premijerno izvedena prošlog ljeta na Splitskom festivalu, dok je Zagrebačku premijeru imala 25. lipnja u sklopu Zagreb Classic. Nakon toga bilo je gostovanje na 70. Festivalu Ljubljana u sklopu crossover projekta Tončija Huljića gdje smo pred slovenskom publikom prvi put izveli Ave Mariu koja se izvodi uz Misu i Dies Irae kojeg je napisala Hana Huljić Grašo.

Sljedeći na redu je Zadar i vjerujem da će se mnogima svidjeti, a ono što je posebno u ovoj misi je to da mi daje umjetničku slobodu te se mogu igrati s glasom i zvukom prilikom izvedbe, u nekim dijelovima zvuči klasično i ozbiljno u nekim pak nalik na mjuzikl, a ponekad kao pop pjesma. Da, znam da zvuči neobično, no, eto maestro Tonči Huljić je pravi hit-maker pa ljudi nakon sakralnog pop koncerta pjevuše dijelove stavaka iz mise - kaže Irma.

Irmi zatim 10. kolovoza slijedi koncert u sklopu festivala Rovinj Art&More pod nazivom Noć ljubavi pod zvijezdama: - Bit će to glazbeno scenski program u noći sv. Lovre, na platou crkve sv. Eufemije u Rovinju s mojim dragim profesoricama Blankom Tkalčić i Lidijom Horvat Dunjko te Ronaldom Brausom koji je i organizator cijelog festivala, zaključila je Irma.
 

 Pop Misa Mediterana -  https://www.youtube.com/watch?v=PLMK8lJhnZQ&ab_channel=OtokKrk

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.