Hrvatski vokalni ansambl Sv. Blaž u VKD varaždinskog HNK održao svoj prvi samostalni koncert kao dar Županije Gradu

Hrvatski vokalni ansambl Sv. Blaž u VKD varaždinskog HNK održao svoj prvi samostalni koncert kao dar Županije Gradu

Hrvatski vokalni ansambl Sv. Blaž sinoć je, u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, održao svoj prvi samostalni koncert nakon osnivanja u svibnju ove godine. Gala koncert vokalnog ansambla kojega čine najbolji hrvatski operni pjevači zaposlenici ili honorarni suradnici Opere HNK u Zagrebu svojim su nastupom oduševili varaždinsku publiku i na najbolji je mogući način uveli u atmosferu radosnog predblagdanskog iščekivanja.

Svojim kolegama koji su na koncertu iznimno angažirano i s velikim uživanjem u izvođenju entuzijastično prikazali svoje fantastične, upravo raskošne vokalne mogućnosti, kojima publiku ostavljaju bez daha, pridružile su se i sopranistice Ivana Lazar i Valentina Fijačko Kobić te mezzosopranistica Martina Tomčić Moskaljov koja je sjajno vodila kroz program koncerta, a na kraju publiku nagradila i prekrasnom božićnom pjesmom. Sastav vodi i prati na klaviru jednako nadahnuta Nina Cossetto tako da ustraju li svi zajedno na tom putu ovi operni genijalci od sada i kao vokalni sastav itekako imaju prostora na hrvatskoj i svjetskoj glazbenoj sceni, a predstavljanje u inozemstvu bilo bi na ponos i njima i Hrvatskoj.

Okupljanje prijatelja urodilo jedinstveni vokalnim sastavom

Zanimljiva je priča o osnivanju sastava. Prema riječima Luciana Batinića, okupljanje kolega opernih pjevača počelo je još u vrijeme zatvorenosti zbog pandemije. Na tim druženjima počelo se pjevušiti ali ističe Luciano - Shvatili smo ubrzo da bi takav sastav bio raritet u svijetu i uz nas četvero koji činimo jezgru uključilo se i nekoliko mlađih kolega i tako je okupljanje iz zabave pretvoreno u druženje s namjerom da se stvori repertoar za vokalni sastav gotovo pa jedinstveni u svijetu jer rijetko se događa da operni pjevači jednog kazališta udruže snage i požele zajednički nastupati kao vokalni sastav i koji će promovirati operu i neki drugi repertoar iz nacionalne i svjetske glazbene baštine.
A što se tiče repertoara Luciano ističe da se on neprestano nadograđuje i da je već sada veći problem sužavanje izbora glazbenih brojeva za koncert jer imaju uvježbanih i nekoliko cijelih opera kao što je opera Nikola Šubić Zrinski. Jedan dio repertoara su domaći skladatelji klasične glazbe, suvremeni skladatelji i treći repertoar su domovinske pjesme nastale mu vrijeme Domovinskog rata koje mi pjevamo u obradama.
Na varaždinskom koncertu izvedena su dvije skladbe varaždinskog skladatelja Davora Bobića, a Luciano kaže da sastav i u buduće planira promovirati lokalne skladatelje, tako da je u ovaj koncert uključio skladatelja Bobića i dvije operne pjevačice koje potječu iz ovoga kraja, a to su tajput Valentina i Ivana. Također velika je želja sastava i suradnja s iseljeništvom kojima bi kroz prezentaciju kulture matične domovine pridonijeti njihovom jačanju identiteta i čvršćem povezivanju s kulturom iz koje potječu.

A taj uistinu jedinstveni hrvatski sastav u glazbenom svijetu Hrvatske, danas čine istaknuti profesionalni umjetnici, operni pjevači Luciano Batinić, Ozren Bilušić, Domagoj Dorotić, Filip Filipović, Benjamin Šuran, Marin Čargo, Ljubomir Puškarić, Ivo Gamulin, Roko Radovan i Toni Nežić. Ansambl planira djelovati u nekoliko glazbenih smjerova - sakralnom, tradicionalnom, klasičnom i opernom, s posebnim naglaskom na hrvatsku vokalnu literaturu. Inicijativu za osnivanjem prepoznao je župnik crkve Sv. Blaža iz Zagreba preč. Borna Puškarić koji je prihvatio da ansambl nosi ime Sv. Blaža, zaštitnika grla - instrumenta vokalnih umjetnika, te djeluje pod pokroviteljstvom ove zagrebačke župe.

Izvođenje djela hrvatskog i svjetskog opernog repertoara i suvremenih skladatelja

Nakon koncerta izjavu je dao i Ljubomir Puškarić koji je rekao - Jako mi je drago da svoj prvi samostalni koncert izvodimo pred varaždinskom publikom. Ponosni smo na program koji smo dugo osmišljavali kako bismo zaokružili lijepu vokalnu priču, koja je povezana i s našim kolegicama i s djelima koja su jako bliska ovome kraju, ovoj regiji, ali i nama. Vjerujem da ćemo u budućnosti imati priliku naš program predstaviti i u drugim regijama naše zemlje, ali i u inozemstvu te ostaviti pečat i na tom planu svog umjetničkog stvaralaštva.

Dar Varaždinske županije Gradu Varaždinu uz Dan grada i predstojeći blagdan sv. Nikole 

- Uoči prve adventske nedjelje kada palimo prvu od četiri svijeće, a koje simboliziraju nadu, mir, ljubav i radost, odlučili smo u predblagdansko vrijeme ući pjesmom. Započeli smo ujutro u atriju Županijske palače kićenjem bora u čemu su nam pomogli učenici naših osnovnih i srednjih škola, te dječjim pjesmama, a nastavili ovim koncertom renomiranog vokalnog ansambla koji u svojim nastupima njeguje širu svjetsku i hrvatsku glazbenu baštinu. Ovaj koncert u kojem je večeras publika uistinu uživala željeli smo naš je dar Varaždinu uz Dana Grada te koristim priliku da svim žiteljima Varaždinske županije zaželim mirno i veselo adventsko razdoblje kao uvod u božićne blagdane – rekao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. Koncert  kao Varaždinske županije Gradu Varaždinu uz Dan grada i predstojeći blagdan sv. Nikole ostvaren je uz suradnju sa Zagrebačkom bankom

Gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj zahvalio je Varaždinskoj županiji na sjajnom događanju koje je upriličila i time pridonijela uvodu u predblagdansko ozračje i proslavu Dana Grada. - Imali smo prilike čuti vrhunske umjetnike, neke od najistaknutijih opernih pjevača u Hrvatskoj, a u našoj Velikoj koncertnoj dvorani koja je izrazito akustična, to je bio poseban doživljaj. Interes je bio velik i građani su uživali u zaista fantastičnom koncertu - rekao je Bosilj.

Koncertu su prisustvovali i zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednik Skupštine Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, izaslanica ministrice kulture dr. sc. Vesna Juraga Pascuttini, saborske zastupnice i zastupnici Nadica Dreven-Budinski, Barbara Antolić-Vupora, Krunoslav Katičić i Damir Habijan, zatim intendantica HNK u Varaždinu Senka Bulić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, načelnici, ravnatelji županijskih i gradskih ustanova te brojni drugi.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.