Izrael pobjednik 63. Natjecanja za pjesmu Eurovizije

Izrael pobjednik 63. Natjecanja za pjesmu Eurovizije

Izraelska pjevačica Netta s pjesmom „Toy“ (osvojila je 529 bodova), pobjednica je ovogodišnjeg Eurosonga. Netta odnosi pobjedu odlukom žirija i publike ispred Cipranke Eleni Foureira, dok se na trećem mjestu našao Austrijanac Cesar Samspon. Stručnim žirijima najviše se svidjela Austrija, ali publika je rekla svoje. Ovom pobjedom Izrael je nakon 20 godina ponovio uspjeh tako da ćemo ovu veliku svjetsku glazbenu manifestaciju dogodine ponovno pratiti iz Izraela kao domaćina.

Najviše bodova dodijelili smo Litvi.

U finalu su nastupili predstavnici 26 zemalja, a program su vodile Catarina Furtado, Daniela Ruah, Filomena Cautela i Sílvia Alberto. U kvalifikacijama su u dvije večeri sudjelovale čak 43 zemlje među kojima i Hrvatska s predstavnicom Frankom Batelić koja je nastupila u prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga u utorak s pjesmom Crazy, no nažalost nije se plasirala u finale. Hrvatski žiri najviše bodova dodijelio je Litvi.

Ukupno su sudjelovale 43 države, čime je izjednačen rekord iz 2008. i 2011. godine, a u finalu se za titulu najbolje pjesme bori njih 20 (koji su to izborili kroz poluzavršnice) i zemlje koje ulaze izravno - uz domaćina Portugal, to su Velika Britanija, Španjolska, Francuska, Italija i Njemačka.

Geslo je ovogodišnjega natjecanja za pjesmu Eurovizije Svi na okup! (eng. All Aboard). Ono nas poziva da se okupimo na jednome mjestu i zajedno proslavimo glazbu i kontinent, te poštujemo različitost, poštovanje i snošljivost.

Emil Makovička/HIA.com.hr
foto: EPA

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.