Međunarodno priznati klavirski D&B Duo uveličao proslavu 190.objetnice GŠV

D&B Duo

U utorak, 15. svibnja, u koncertnoj dvorani  Glazbene škole u Varaždinu nastupio je međunarodno priznati klavirski D&B Duo. Riječ je o  Dubravki Vukalović i Bruni Vlaheku, mladome bračnom paru pijanista koji žive i rade u Španjolskoj, a ovaj zajednički nastup u Varaždinu, u školi koju je pohađala Dubravka, upriličen je u čast 190.obljetnice škole.

Dan prije upriličen je i razgovor dvoje umjetnika,danas predavača na uglednim španjolskim obrazovnim institucijama,  s učenicima i profesorima škole.Na koncertu prepune dvorane škole maestralno su izveli pripremjeni program s djelima F.Schuberta, C.Saint- Saensa, G.Holsta, P.A. Solera, G.Kurtaga, W.Lutoslawskog, C.Debussya, A.Kabilja,M. de Falla i A. Piazolle.

Strast prema klaviru i kreativnost sviranja u paru ujedinili su Dubravku Vukalović i Brunu Vlaheka u D&B Duo. Već prvim zajedničkim nastupom 2006. u Lausannei ostvarili su golem uspjeh, oduševivši švicarsku publiku i kritiku svojom izvedbom djela za dva klavira Rahmanjinova i Bernsteina. Otkad su se upoznali tijekom studija na Konzervatoriju u Lausannei, gdje im je kao duu mentor bio glasoviti švedski pijanist Dag Achatz, popularnost im neprekidno raste nizom nastupa od Amsterdama,

Barcelone, Berlina, Budimpešte, Londona, Madrida, New Yorka i Palme de Mallorce do Pekinga i Monte-Carla u kojem su postali i laureati međunarodnog natjecanja za klavirska dua održanog 2013. g. Iste su godine debitirali i na azijskim pozornicama koncertnom turnejom po Kini, gdje kritika ističe „briljantnu virtuoznost njihovog dijaloga“. Prvi su hrvatski interpreti monumentalnog ciklusa „Vizije amena“ Oliviera Messiaena kojeg su izveli povodom 50. obljetnice Muzičkog biennala Zagreb.

Repertoar im se sastoji od originalnih djela kao i obrada za dva klavira i klavir četveroručno, a redovito izvode i djela suvremenih skladatelja od kojih su neka posvećena upravo njima. Profesori su na glazbenom konzervatoriju Katarina Gurska u Madridu i održavaju majstorske tečajeve u mnogim zemljama. U lipnju ove godine njihovim će se recitalom zatvoriti sezona komornih koncerata nove Opere u Dubaiju.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.