Vibrafonist Šimun Matišić, nasljednik velikog Boška Petrovića, objavio autorski prvijenac „Invocation“

Vibrafonist Šimun Matišić, nasljednik velikog Boška Petrovića, objavio autorski prvijenac „Invocation“

Ponajbolji hrvatski vibrafonist Šimun Matišić za koga se često u glazbenim krugovima kaže da je, više nego dostojan, nasljednik velikog Boška Petrovića oformivši sextet sastavljen od vrhunskih glazbenika:  Matija Dedić (klavir), Zvonimir Šestak (bas), Davor Križić (truba), Mario Bočić (saksofon) i Krunoslav Levačić (bubnjevi), na svom autorskom prvijencu, albumu "Invocation", donosi osam autorskih skladbi masteriranih u slavnom Abbey Road studiju na kojemu iskazuje svu raskoš glazbenog talenta.

Svojedobno je Boško Petrović na pitanje o budućnosti vibrafona izjavio: "....moja zamjena je već ovdje. Njegovo ime je Šimun i sin je gitarista Mate Matišića. Mali je sjajan u sviranju vibrafona." U vrijeme ove izjave Šimun je imao 14 godina i sa svojim triom objavio je album "Jazz Nocturno" u izdanju Croatia Recordsa.

Danas je Šimun dvadesetdvogodišnjak koji je na svom autorskom prvijencu okupio hrvatsku jazz elitu lansiravši se u sami vrh domaće jazz scene. O Šimunovoj naobrazbi, kvaliteti i skromnosti najbolje svjedoče riječi Matije Dedića s kojim je 2016. godine objavio sjajan album "Fortune Smiles": "Pozitivan je i pošten, nevjerojatno talentiran, a posjeduje ozbiljnu glazbenu naobrazbu. Iako je mlad, zbog svega navedenog imam priličan respekt prema njemu. Vjerujem da će jednoga dana otići izvan granica Hrvatske – mogao bi ostvariti lijepe rezultate."

Netko koga je pod svoje mentorstvo bio uzeo Boško Petrović ili Gary Burton, po mnogima najbolji svjetski vibrafonist, najbolji su dokaz kako se radi o iznimnom talentu o kojem Davor Hrvoj, jazz novinar i publicist, u tekstu za knjižicu albuma piše: "Nije lako izbjeći pad u zamku kopiranja drugih glazbenika, uzimajući u obzir da glazbenici u svojim ranim fazama uče imitirajući svoje idole. Unatoč snažnom utjecaju, Šimun je bio dovoljno mudar kako bi izbjegao upasti u ovu zamku. Do ovog zaključka došli smo slušajući njegov prvi solo album, "Jazz Nocturno", koji je snimio s 14 godina, ali i već spomenuti "Fortune Smiles", oba objavljena za Croatia Records. Do istog zaključka dolazimo slušajući i njegov novi album, značajno djelo hrvatske jazz diskografije."

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.