„U skladu s prirodom“ – međunarodna smotra zborova s eko karakterom

„U skladu s prirodom“ – međunarodna smotra zborova s eko karakterom

U subotu, 29. rujna 2018. U 19.00 sati u Domu kulture „Matija Mažić“ u Bakru održat će se 3. smotra zborova „U skladu s prirodom“, a koja je od ove godine postala međunarodna. Osnovna ideja organizacije smotre temeljila se na želji da Bakrani prigrle zborsku glazbu, kao što je to bilo 100-njak godina unatrag, te da Bakar postane zapaženo odrediše ljubitelja zborskog pjevanja u Primorsko-goranskoj županiji.

Da bi privukli sugrađane i stanovnike šireg područja Bakra i Rijeke, organizatori su odlučili da kroz samu smotru utkaju poruke o društvenoj odgovornosti i važnosti aktiviranja zajednice, tako da smotru dodatno obilježava ideja promišljanja i poticanja održivog razvoja lokalne sredine, koja se temelji na ekologiji i baštini, ali i poticanja društvenog aktivizma u sprezi s lokalnim poduzetnicima.

Već treću godinu okupljamo zborove različitih profila: od super-zborova koji osvajaju državne i međunarodne nagrade, do amaterskih zborova koji okupljaju ljude koji žele korisno i sadržajno provoditi slobodno vrijeme, od zborova koji njeguju klasičnu do onih koji preferiraju modernu glazbu. Moglo bi se reći da će svaki posjetitelj naći nešto za sebe, ali isto tako da zajedno promoviramo zborsko pjevanje u svim njegovim pojavnostima.

U protekle tri godine, smotra se pokazala izuzetno atraktivnom za zborove i publiku, te naišla na veliki interes zborova i šire od Primorsko-goranske županije, Naime, svake godine u Domu kulture 'Matija Mažić' okupe se oko 350 izvođača, oko 50 volontera u organizaciji i oko 400 posjetitelja, što je velik broj u odnosu na broj stanovnika u Bakru (Bakar bez okolnih mjesta broji oko 1 500 stanovnika).

Sadržaj smotre obogaćen je mimohodom Puhačkog orkestra i zborova, evocirajući davnu proslavu 50- godišnjice Sklada (1927.g) , kada je 10-ak zborova predvođenih Skladovom limenom glazbom, a pod vodstvom Artura Gervaisa, najistaknutijeg kapelnika, dirigenta i orguljaša u bakarskoj povijesti (inače oca Drage Gervaisa) prodefiliralo kroz Bakar. Prije same promenade, poznati bakarski fotograf, Miljenko Šegulja izrađuje skupne fotografije svih sudionika povorke.

Nakon promenade (budnice), Puhački orkestar održati će mini koncert na ulazu u Dom kulture, a od 19:00-21:00 12 zborova izvest će svaki po dvije do tri pjesme. U želji da se što više animira lokalna zajednica, u provedbi smotre uključeno je 50-ak članova bakarskih udruga u funkciji osiguranja, redara, domaćina, hostesa, pripreme domjenka, voditelja, fotografa i snimatelja (Bakarska žena, Udruga umirovljenika, Društvo 'Naša djeca', UHBDR Grada Bakra, Bakarska straža, DVD Bakar).

Ove godine, smotra ima međunarodni karakter – dolaze nam zborovi iz Bohinja (Slo) i Tapogliana (It). Na smotri ćemo obilježiti i jednu divnu obljetnicu i to PHPD 'Zore' iz Karlovca, koja slavi 160. godišnjicu i najstariji je zbor u Hrvatskoj.Svaki zbor donosi na poklon sadnicu stabla kojom će ozeleniti naš grad.

Svakako treba istaknuti da ovakav veliki projekt KUU Sklad provodi u suradnji s bakarskim udrugama: Bakarska žena, Udruga umirovljenika, Društvo 'Naša djeca', UHBDR Grada Bakra, Bakarska straža, DVD Bakar, uz financijsku podršku Grada Bakra, ali i mnogih bakarskih poduzetnika koji su svojim donacijama omogućili da ovaj događaj dostojno predstavi Bakarsko nasljeđe, ali i sadašnji potencijal.

Program smotre je sljedeći:

* 17:45 – 18:00: Skupno fotografiranje sudionika smotre by Miljenko Šegulja

* 18:00 – 18:30: Mimohod od 'Slovenke' do Doma kulture 'Matija Mažić': Puhački orkestar i zborovi

* 18:30 – 19:00 : Mini koncert Puhačkog orkestra

* 19:00 – 21:00: Smotra 'U skladu s prirodom'

* 21:00 nadalje: Druženje zborova

Uz domaćine KUU Sklad iz Bakra, ove godine gostovat će renomirani domaći i strani zborovi:

  1. MPZ KUU „Jeka Primorja“, Rijeka
  2. Združeni zbor KUD „Sloga“, Hreljin i KUD „Martin Matetić“, Jadranovo
  3. MPZ „DVD Opatija“, Opatija
  4. KUD „Ive Jurjević“, Omišalj
  5. PHPD „Zora“, Karlovac
  6. MPZ „Gimpl“, Ravna Gora
  7. MPZ „Ronjgi“, Ronjgi
  8. MPZ „Zlatne godine“ Pula
  9. KUU „Sklad“ , Bakar
  10. MPZ „San Martino“, Tapogliano (IT)
  11. Muški zbor 'Franc Urbanc', Bohinj (SLO)

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.