Hrvatska glazba i ove će godine odzvanjati središtem Beča

Hrvatska glazba i ove će godine odzvanjati središtem Beča

Festival hrvatske glazbe ponovno odlazi u Beč, a održati će se od 15. do 29. listopada, najavili su iz Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. Festival će se bečkoj publici predstaviti, u prestižnim koncertnim prostorima a Festival hrvatske glazbe predstavili su zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, pomoćnica ministrice kulture RH Iva Hrastec Sočo, savjetnik ravnatelja Koncertne direkcije Zagreb Josip Nalis i pijanist Aljoša Jurinić.

Cilj je prikazati još jedan u nizu uspjeha naše najpoznatije koncertne dvorane i najaviti novu suradnju s Austrijom. Bit će svega, najavljuju, od klasične i komorne glazbe do jazz gitarista i folklornih ansambala. Beč je mjesto s najzahtjevnijom i najprofiliranijom publikom u Europi, a nekad je bio centar stvaranja klasične glazbe, pa tako danas ostaje žarištem te glazbene vrste i dalje na samom vrhu ljestvice klasične umjetnosti – istakao je Josip Nalis.

 „Gostovanje“ u kući Otta Wagnera

 Festival hrvatske glazbe svečanim će otvorenjem izložbe „gostovati“ u kući velikog Otta Wagnera, jednog od najcjenjenijih arhitekata srednje Europe u posljednja dva stoljeća. U Wagnerovoj kući danas je smješteno Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beču pa će izložba biti i svojevrstan prikaz dobre suradnje dviju država.

- Ovakvu suradnju trebamo razvijati s nama bliskim zemljama, gdje postoji jedna kolektivna memorija, jedno dobro sjećanje na suradnju i u toj zajedničkoj povijesti postoji puno zajedničkih priča - izjavila je zamjenica gradonačelnika Zagreba, Jelena Pavičić Vukičević.

 U dva tjedna održavanja festivala, posjetitelji će imati priliku slušati hrvatske izvođače na najistaknutijim lokacijama bečke klasične glazbene scene – Musikverein, Weiner Hofmusikkapelle, Peterskirche, MDW – Fanny Hensel Saal i Porgy & Bess Club.

Jedan od glavnih hrvatskih predstavnika bit će mladi Aljoša Jurinić, koji se istaknuo sudjelovanjem na uvaženim europskim pijanističkim natjecanjima kao što su primjerice, Chopinovo u Varšavi i Kraljice Elizabete u Bruxsellesu. Jurinić nastupa 16. listopada u Musikverein, istaknutoj bečkoj koncertnoj dvorani.

 Bersa, Chopin i Schuman

 -Festival Hrvatske glazbe u Beču mi je dobro poznat. Bio sam dvije godine u Beču kao student na razmjeni, tako da se veselim povratku u taj grad. Studirao sam i naravno, nastupao, ali nikada u Musikvereinu. Iznimna je čast, jer je to jedno osobno ispunjenje. Svirat ću Schumana i Chopina s kojima sam postigao uspjeh na natjecanjima. Svirat ću i djela Blagoja Berse, naravno jer je red i predstaviti hrvatskog autora na takvom festivalu. Donedavno zanemaren skladatelj, ali ponovno je često na koncertnom repertoaru i jako mi je drago zbog toga. Nadam se da ću prvo opravdati, a zatim i nadmašiti očekivanja - rekao je Jurinić.

Festival će ugostiti i druge hrvatske izvođače. Ravnatelj koncertne dvorane Lisinski, Josip Nalis, istaknuo je kako se Festival hrvatske glazbe ne mora posvetiti isključivo klasičnoj glazbi, već je to dobra prilika da se bečkoj publici predstave i drugi, moderniji žanrovi. U tom će kontekstu nastupati Elvis Stanić, hrvatski gitarist, harmonikaš i uvaženi jazz skladatelj, najpoznatiji hrvatski folklorni ansambl LADO, najugledniji hrvatski komorni ansambl Zagrebački solisti te jedan od najpoznatijih vokalnih ansambla u Hrvatskoj, Ansambl Antiphonus.

- Ovaj festival doživljavamo kao predstavljanje hrvatske glazbe u jednoj od svjetskih glazbenih prijestolnica. Drago nam je da je glazba i žanrovski različito zastupljena pa ćemo moći čuti različite vidove hrvatske glazbene baštine, kao i suvremene glazbene umjetnosti”, istakla je pomoćnica ministrice kulture, Iva Hraste Sočo.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.