U Novoj ploči promovirano bogato izdanje "Greatest Hits Collection" legendarnih Crvenih koralja

U Novoj ploči promovirano bogato izdanje "Greatest Hits Collection" legendarnih Crvenih koralja

Protekle subote u Caffe Baru & Music Shopu Nova ploča u Zagrebu promovirano je izdanje "Greatest Hits Collection" grupe Crveni koralji. 26 vječnih hitovapionira rock and rolla naših prostora, od bogate instrumentalne karijere, preko autorskih vokalno-instrumentalnih uspješnica, do odličnih obrada svjetskih rock standarda, objedinjeni su na CD-u koji je objavljen za Croatia Records. 
Na promociji se pridružio originalni član Crvenih koralja, bubnjar Josip Badrić - Medo, a osim njega govorili su i direktor Croatia Recordsa, Želimir Babogredac, zatim hrvatski novinar, radijski i televizijski voditelj te veliki poznavatelj rada Crvenih koralja, Vojo Šiljak, kreativna direktorica Croatia Recordsa Nikolina Mazalin te urednik izdanja Nikola Knežević. Pjesme koje se nalaze na novom izdanju podsjetnik su svima onima koji su živjeli u najsjajnijim godinama Crvenih koralja, ali i prava enciklopedija za neke nove generacije.

"Kad smo izdali prvu singlicu uopće nije niti bilo gramofona, a danas postoje razni formati preko kojih možete slušati glazbu. Nama su uzor bili The Shadowsi i od njih smo crpili način sviranja, a onda smo i sami krenuli skladati pa su nastali autorski instrumentali. Treba napomenuti, a što se rijetko ističe, da smo mi na Zagrebačkom festivalu dvije godine bili prvi. Pobijediti u tadašnje vrijeme je veliki značaj. Nadam se da će kompozicije koje smo mi svirali nekada ostati ovdje i poslije nas.", rekao je Josip Badrić Medo, legendarni bubnjar Crvenih koralja.
 "Crvene koralje znam iz razdoblja kada su bili Shadowsi i Cliff Richardsi, kako ja to kolokvijalno znam reći. Obilježili su našu glazbu, a djelomice i moj život. Ovo izdanje je lijepa uspomena svim tim članovima ili pojedincu, jedan prekrasan dar i kolekcija sabranih djela koji će ostati u trajnom sjećanju", naglašava Vojo Šiljak koji je oduševio sve prisutne posebno napisanim tekstom o ovom bendu, a koji je završio riječima - "Mnogo za moj život značite, Drvosječe".

"Treba ih gledati u kontekstu vremena jer je ranih 60-ih bilo jako bitno da bilo tko izađe na scenu s električnim gitarama. To je bilo predbeatlesovsko vrijeme kad se većina bendova divila Shadowsima čiji su instrumentali bili nevjerojatno popularni. Koralji su tipični proizvod tog vremena prije pojave tog nekog drugog vala domaćih vokalno-instrumentalnih sastava koji su bili sposobni predstaviti se vlastitim materijalom. Oni su bili uz Bijele strijele predčasnici cijelog tog vala i osuđeni na probijanje na teži način. Velika je zasluga izdavača Croatia Recordsa što je podsjetila ne jedno bitno pionirsko razdoblje hrvatske rock scene i odlično je da je na neki način oteto zaboravu to vrijeme u kojem su Koralji bili apsolutno predvodnici cijele scene", istaknuo je jedan od najvažnijih hrvatskih glazbenih kritičara, Zlatko Gall.
"60-ih godina, kad su Crveni koralji vođeni nekom svojom misijom da na ovaj prostor trebaju donijeti neki novi zvuk, bili su kao neko sunce na kraju tunela. Svi mi koji smo živjeli u tom razdoblju i koji su se kasnije glazbom bavili sjećaju se predivnih pjesama koje su nam ostavili. Vrlo je važno sve ovo imati na jednom mjestu", rekao je direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac koji je napomenuo kako uskoro u tisak kreće i dvostruko LP izdanje "Greatest Hits Collection", koje i formatski podsjeća na neka stara vremena i koje će svim onim pripadnicima starije generacije doista biti spomen ploča samih početaka i najplodnijeg vremena hrvatskog klasičnog rock and rolla.

Osim spomenutih u Novoj ploči su se okupili i nekadašnji umjetnički direktor Jugotona Dubravko Majnarić, glazbenici Hrvoje Hegedušić, Tihomir Pop Asanović i Walter Neugebauer, jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih utemeljitelja sarajevske glazbene scene, Želimir Altarac Čičak, glazbeni kritičari, novinari i brojni drugi predstavnici stare, ali i nekih novih generacija na koje se treba prenijeti bogata ostavština Crvenih koralja, jednog od najvažnijih bendova naših prostora. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.