Gidon Kremer – osebujna legenda klasične glazbe 6. travnja dolazi u Lisinski

Gidon Kremer – osebujna legenda klasične glazbe 6. travnja dolazi u Lisinski

Jedan od najinovativnijih glazbenika današnjice, Gidon Kremer, 6. travnja dolazi u Lisinski sa svojim impresivnim projektom Kremerata Baltica, dobitnicima nagrade Grammy u kategoriji “Najbolje izvedbe komornog sastava”!

Violinist Gidon Kremer, tijekom dugogodišnje je karijere svirao u svim najpoznatijim svjetskim koncertnim dvoranama, surađivao s velikanima te uz ustaljene forme klasične glazbe promovirao i dostignuća suvremenih autora kao Alfred Schnittke, Arvo Pärt, Giya Kancheli, Sofia Gubaidulina, Valentin Silvestrov, Luigi Nono, Philip Glass, Astor Piazzolla koji su praizvedbu djela povjerili upravo njemu. Spajanje nespojivog, beskompromisna individualnost, konstantno istraživanje mogućnosti interpretacija i naviranje novih ideja donijele su mu mnoštvo nagrada te uspješnih diskografskih izdanja s kojima je učvrstio važnost svoje pozicije u povijesti glazbe.

Uvijek otvoren za nove ideje i pomicanje granica glazbene umjetnosti, za Lisinski priprema posebno osmišljen program. Sedam posljednjih Kristovih riječi na križu, op. 51, Hob XX:1B Josepha Haydna i Gudački kvartet u es-molu br. 15 op. 144 Dmitrija Šostakoviča, obogaćeni inovativnom i nadasve zanimljivom interpretacijom. Djela će prožeti mislima sedam svjetskih velikana. To su Primo Levi, Stephen Hawking, Rose Ausländer, Jorge Luis Borges, Harold Pinter, Steve Jobs čiji su životi velika inspiracija ovim vrhunskim glazbenicima, a zasigurno će izazvati divljenje i zagrebačke publike u kontekstu velikih glazbenih remek-djela koja će izvesti te večeri.

Gidon Kremer svijetu je poznat kao umjetnik bez dlake na jeziku, kritičar nepotrebne raskoši i elitizma klasične glazbe, zbog čega je nastala njegova knjiga “Pisma mladom pijanistu” u kojoj se osvrnuo na stanje cjelokupne glazbene industrije te težini i izazovima postavljenim pred mlade i darovite glazbenike koji se teško bore za svoje mjesto na sceni.

Uvijek je neizmjerna podrška mladima, tako je i nastala Kremerata Baltica, orkestar koji okuplja najbolje glazbenike iz Latvije, Litve i Estonije te čini složnu ekipu specifičnog pristupa glazbi kao cjelokupnom doživljaju života, koju zajednički žive s velikom strašću.

Vječni protivnici pojma glazbe kao usputne zabave, u Lisinskom će slušateljima pružiti nezaboravno iskustvo, uvesti ih u najdublje sfere ljepote remek-djela koja će stopiti s ljepotom života čime će izgraditi i posebnu filozofsku dimenziju grandiozne večeri.

Ulaznice za koncert po cijeni od 130/170/210 kn mogu se kupiti na www.lisinski.hr te na blagajni Dvorane.  

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.