Croatia Recordsu i ove godine najveći broj nagrada porin: Vojko V. dominirao s tri Porina

Croatia Recordsu i ove godine najveći broj nagrada porin: Vojko V. dominirao s tri Porina

U riječkom Centru Zamet u petak, 29. ožujka dodijeljene su najprestižnije glazbene nagrade u Hrvatskoj - Porin. Croatia Records kao najveća diskografska kuća u Hrvatskoj ponovno je trijumfirala te su njezini izvođači odnijeli kući ukupno 15 nagrada, uključujući i one u nekim od najvažnijih kategorija, dok su Croatia Records studio i producent Goran Martinac dobitnici tri Porina.
Najveća zvijezda bio je splitski reper Vojko V, koji je prema glasačima Porinavlasnik najboljeg albuma 2018. godine ("Vojko", producenti Vojko V i VRH), zatim najboljeg klupskog albuma i najboljeg video spota ("Ne može", redatelj Rino Barbir). Album "Vojko" mnogi kritičari proglasili su revolucionarnim u hrvatskom hip hopu, a pjesme poput "Pasta Italiana" feat. Tonči Huljić & Krešo Bengalka, "Ne može" i "Kako to" postale su neki od najvećih hitova godine, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj regiji. Svakako se može reći kako je upravo Vojko zaslužan za novo zlatno razdoblje hip hopa u Hrvatskoj, baš kao što se za rock propovjednika Gorana Bare može reći u smislu rock glazbe. Bare i njegove Majke osvojili su dva Porina, za najbolji album rock glazbe ("Nuspojave", producent Mario Rašić) i najbolje likovno oblikovanje (Daniel Ille). Kritičari su ovaj album još ranije proglasili rock izdanjem godine, a sada je stigla i definitivna potvrda kako su "Nuspojave" jedan od najvećih albuma u povijesti Bareta i Majki, ali i općenito hrvatske rock scene.

26. dodjela nagrada Porin veliki je trenutak i za Croatia Records studio iproducenta Gorana Martinca koji je i ove godine jedan od laureata i to u čak tri kategorije - Najbolja produkcija ("Josipa Lisac - From Croatia Records studio...tu u mojoj duši stanuješ"), Najbolja snimka ("Dok razmišljam o nama") i Najbolji koncertni album ("Hladno pivo - 30 godina - Greatest Hits Live"). Zahvaljujući suradnji Croatia Recordsa i Cinestar Cinemas Hrvatska, novi audio-vizualni album Josipe Lisac sniman po prvi put u 4k tehnologiji, prikazan je i u kinima te je objavljen na CD-u i Blu-rayu, kao i izdanje "30 godina - Greatest Hits Live" grupe Hladno pivo, slavljenički koncert najboljih hrvatskih punk rockera sniman u Domu sportova 2018. godine.

Croatia Records svake godine objavljuje i niz jazz izdanja koja su između ostalih nagrađivana i Porinima, a ovoga puta slavio je Šimun Matišić Sextet u kategoriji Najbolja skladba jazz glazbe za "First Waltz" sa sjajnog i od strane kritike hvaljenog albuma "Invocation".  Porina su dobile i dvije festivalske kompilacije,"52. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2018 - nove skladbe" u kategoriji Najboljeg albuma klapske glazbe te "65. Zagrebački festival 2018." u kategoriji Najboljeg albuma s raznim izvođačima. Nagrada je to i za dugogodišnju suradnju Croatia Recordsa i nekih od najznačajnijih hrvatskih festivala, kako onih koji njeguju tradicionalnu glazbu određenih krajeva Hrvatske, tako i onih koji se bave popularnom i zabavnom glazbom. 

Slavili su i Hojsak & Novosel koji su s Vlatkom Stefanovskim snimili obradu Gibonnijeve pjesme "Divji cvit" s albuma "Perle". Ovaj album, na kojem su na jedinstven način obradili neke od najboljih pjesama jednog od najeminentnijih hrvatskih glazbenika, označio je i povratak popularnog dvojca u izdavačku kuću Croatia Records, ali pod drugim umjetničkim imenom. Ovoga puta dobili su Porin u kategoriji Najbolje instrumentalne izvedbe.
Što se tiče klasične glazbe u kategoriji Najbolje skladbe klasične glazbetrijumfirali su Nikola Fabijanić & Simfonijski orkestar HRT-a za skladbu "Petar Obradović: Bird concerto - allegro con brio" autora Petra Obradovića, a najpopularniji kršćanski bend u Hrvatskoj, Emanuel, slavio je u kategoriji duhovne glazbe. Dobili su Porin u kategoriji Najbolji album popularne duhovne glazbe ("Sve činim novo"), izdanje koje se često nalazilo na top listi najprodavanijih albuma u Hrvatskoj.

Ovogodišnji dobitnici Porina za životno djelo su Ibrica Jusić i Silvije Glojnarić, a Paolu Sfeciju uručen je Porin za posebna dostignuća u glazbi. Treba istaknuti i imena onih koji su nastupili u glazbenom dijelu programa, a to su Antonela Doko, Lana Janjanin, Parni valjak i Vojko V.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.