40 godina Uskrs festa na trostrukom CD izdanju

40 godina Uskrs festa na trostrukom CD izdanju

Od 1979. godine i prvog Uskrs festa do danas prošlo je više od 40 godina, a "Festival duhovne glazbe, poezije i ritmike Zagreb 1979." održan u Dječačkom sjemeništu na Šalati označio je početak najstarijeg hrvatskog festivala kršćanske glazbe. Uskrs fest kao smotra glazbeno-duhovnog stvaralaštva mladih bio je poprište raznolikih glazbenih stilova – od šansone i zabavne glazbe do različitih smjerova rocka, preko latina, disca, funka, techna… Većina pjesama bila je namijenjena izvanliturgijskom izvođenju, ali je bilo i pokušaja da se preko festivala predstave skladbe koje bi mogle naći mjesto u liturgiji. Deseta obljetnica proslavljena je prvim Uskrs festom održanim ispred sjemeništa na Šalati; bio je to simbolički izlazak izvan crkvenih prostora, a samo godinu dana kasnije program je održan u Ciboninoj dvorani koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

U posljednjih 40 godina, odnosno 37 izdanja Uskrs festa, izvedeno je više od 500 skladbi. Svaki festival živi onoliko koliko i njegove pjesme, stoga je esencija ovoga zabilježena na trostrukom CD izdanju "40 godina Uskrs festa" koje obuhvaća pobjedničke skladbe od 2002. do 2018., izbor skladbi od 1979. do 2001. te skladbe koje nisu odnijele pobjedu, ali su nadživjele vrijeme i nisu se mogle izostaviti.Fides, Rafael, Dominiks, Emanuel, Glasnici Nade, fra Marin Karačić, Zvonimir Kalić i Snaga Mira samo su neki od izvođača koji su ostavili dubok trag na festival i svojim djelovanjem podignuli program na višu razinu.

Uskrs fest ove godine će se održati u nedjelju, 28. travnja u 20 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, a posjetitelji će tom prigodom moći kupiti bogato opremljeno izdanje "40 godina Uskrs festa" po cijeni od 99 kuna.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.