Hrvatici Ljerki Toth Naumovoj nagrada ''Književni most''

Hrvatici Ljerki Toth Naumovoj nagrada ''Književni most''

Nagrada Društva pisaca Makedonije dodijeljena je Ljerki Toth Naumovoj za najbolju pjesničku zbirku ''Nevidljiva vrata''. Zbirka je ocijenjena najboljom tiskanom knjigom u 2017. godini među svim jezicima nacionalnih manjina u Makedoniji.

 

Zbirka "Nevidljiva vrata"

Knjiga tiskana na hrvatskome jeziku, jednom od osam manjinskih jezika u Republici Makedoniji, dobitnica je nagrade koja je Toth Naumovoj dodijeljena u povodu 71. obljetnice djelovanja Društva pisaca Republike Makedonije.

Hrvatsko-makedonska pjesnikinja zbirkom "Nevidljiva vrata", kako ističe, predstavlja svoju nutrinu kroz sjećanja, brišući granice između dviju domovina - Hrvatske i Makedonije. - Sjećanje je kao susret, ništa što živ čovjek ne može izgubiti, a što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti - ističe Toth Naumova koja u svojoj petoj knjizi na hrvatskome jeziku piše o životu između tame i svjetlosti, "otvarajući njome nevidljiva vrata".

Na ovogodišnjoj proslavi obljetnice Društva pisaca Republike Makedonije peti put dodijeljene su nagrade za najbolja književna ostvarenja u prethodnoj godini. Uz Ljerku Toth Naumovu, nagradu ''Stale Popov'' za najbolje prozno djelo dobila je Jagoda Mihajlovski Georgijeva, nagradu ''Aco Šopov'' za najbolju pjesničku zbirku - Risto Vasilevski, nagradu ''Dimitar Mitrev'' za najbolju esejističku knjigu - Angelina Banović Markovska, dok je nagradu ''Vančo Nikoleski'' za najbolju dječju knjigu dobio Vasil Mikaetov. Zbirka pjesama na hrvatskome jeziku tiskana je u nakladi Hrvatske matice iseljenika i Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji.

Graditeljica mostova između Hrvatske i Makedonije

Hrvatska javnost Ljerku Toth Naumovu prvi je put upoznala 2004. godine kada je sudjelovala na Rešetaračkim susretima pjesnika iz iseljeništva te na Susretima književnika hrvatskih manjina s književnicima u Republici Hrvatskoj u Rovinju.

Iako je u početku bila pjesnički amater, njezini noviji stihovi na visokoj su razini s prepoznatljivim estetskim diskursom, ističu kritičari. Potvrdu toga dobila je 2006. godine, nakon objavljene zbirke pjesama "Potisnute paralele", postavši članicom Društva hrvatskih književnika.

Sjeta i nostalgija za rodnim Daruvarom i Slavonijom osjeća se u mnogim njezinim stihovima. I, koliko god dobro svoj pjesnički osjećaj prenosi hrvatskom riječi, jednako to čini i na makedonskome, ostvarujući ideal "simetrične dvojezičnosti". U Društvo makedonskih književnika Ljerka Toth Naumova primljena je kao pjesnikinja na makedonskome jeziku.(glashrvatske)

HIA.com.hr
foto:Facebook

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.