"Genesis suite" nakon Ravensburga izvedena i na varaždinskom korzu

"Genesis suite" nakon Ravensburga izvedena i na varaždinskom korzu

"Genesis suite", višestavačno djela za mješoviti zbor i orkestar, britanskog skladatelja Tolge Kashifa, nakon Ravensburga izvedena ja u subotu na večer i na glavnom varaždinskom trgu, ispred Gradske viječnice. Koncert pod vedrim nebom je u povodu 190. obljetnice osnutka varaždinske Glazbene škole, a na koncertu su zajedno nastupili učenici Glazbene škole u Varaždinu sa svojim kolegama iz Ravensburga, njemačkog grada prijatelja Varaždina.

Zborom i orkestrom sastavljenim od učenika obje škole dirigirao je profesor i dirigent iz Ravensburga Harald Hepner, a varaždinske učenike uvježbali su profesori Glazbene škole, na čelu s dirigenticom i profesoricom Dadom Ruža, koja s kolegom u Ravensburgu već godinama uspješno surađuje.

Djelo britanskog skladatelja Tolge Kashifa, inspirirano je skladbama britanske grupe The Genesis - The Ripples, Mad Man Moon, Land of Confusion i brojnih drugih, a  mladi glazbenici iz Varaždina i Ravensburga ovo su djelo prethodno izveli i u Evangelističkoj crkvi u Ravensburgu.

 

 

Koncert dostojan obljetnice

Koncert je ostvarenje snova ove generacije profesora i učenika naše škole. Predivna je atmosfera ovih dana vladala i tijekom priprema u Ravensburgu. Učenici su sklapali nova prijateljstva, a mi profesori razmjenjivali iskustva, a ovaj koncert ujedno je i potvrda da  kada je riječ o glazbi ni kilometri udaljenosti ne predstavljaju nikakav problem. Naši učenici vježbali su sa svojim profesorima proteklih mjeseci u Varaždinu, a njihovi kolege u Ravensburgu. Istodobno u Ravensburgu  se održavao i Classic kamp, pa je to bila i prigoda za varaždinske učenike da upoznaju kolege iz drugih glazbenih škola. – istaknuo je  Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu uz napomenu da su  tako nadahnuti učenici briljirali  i u izvedbi ovog grandioznog djela u Ravensburgu. Sam naziv suite - „Postojanje“ bio je dobra poveznica i za našu obljetnicu i sve je proteklo u slavljeničkom tonu i to je uistinu sjajna proslava 190. obljetnice Glazbene škole Varaždin. Sama kompozicija je iznimno zahtjevna i bila bi izazov i za profesionalne glazbenike, tako da smo još ponosniji što je došlo do realizacije ovog uspješnog glazbenog projekta. – kazao je u povodu izvedbi u Ravensburgu i Varaždinu, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu.

Suradnja dviju škola

Varaždinske glazbenike, puhače i gudače, pripremali su njihovi mentori: profesorica Dada Ruža uvježbavala je mješoviti zbor i gudače, profesor Nikola Novak puhačke dionice, a u izvedbi stavka Ripples pridružio se i donedavni učenik Glazbene škole, a sada student Muzičke akademije u Zagrebu, mladi pijanist Julijan Martinčević. U izvedbi Genesis suite učenicima iz Ravensburga i Varaždina pridružili su se i kolege iz gradova prijatelja Ravensburga-Mollet de Valles iz Katalonije i Rhondda Cynon Taff iz Walesa, tako da se je publici u oba grada predstavilo gotovo 160 mladih glazbenika.

Podrška Koncertnog ureda Varaždin

Veliku podršku u organizaciji ovog varaždinskog gostovanja u Ravensburgu i realizaciji koncerta pružio je Koncertni ured Varaždin.

– S gradom Ravensburgom sudjelovali smo na nekoliko zajedničkih kulturnih projekata, no, ovakvo gostovanje i projekt bio je uistinu veliki „zalogaj“ za sve. Više od 60 učenika i profesora iz Varaždina proteklih je dana u Ravensburgu finaliziralo ovaj glazbeni projekt. Znamo da kultura najbolje spaja, a kada se tome pridruže i mladi, budućnost suradnje između Varaždina i Ravensburga sigurno će biti svjetla – rekao je Raymond Rojnik, v. d. ravnatelja Koncertnog ureda Varaždin.

 

autor tekst: Marija Barić /HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.