Srpanj s ansamblom LADO: "Kak je teško našu ljubav tajiti"

lado

Ljetna turneja Ansambla LADO kreće 7. srpnja koncertom Ladovog orkestra i solista u Slavonskom Brodu gdje će izvesti vokalno-instrumentalni program „Kak je teško našu ljubav tajiti“. Isti program izvest će i u Osijeku i Iloku 8. i 9. srpnja. Sva tri koncerta počinju u 21 sat.S tri različita programa obogatit će ljetnu kulturnu ponudu grada Zagreba.

U sklopu Međunarodne smotre folklora moći će se 12. srpnja pogledati dokumentarni film o Ansamblu LADO „70“  u dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti. Ulaz na projekciju je, zbog epidemioloških mjera, ograničen na 100 posjetitelja. Istog će dana, u sklopu 39. ljetnog festivala klasične glazbe Večeri na Griču, LADO izvesti program „Kak je teško našu ljubav tajiti“ u atriju Galerije Klovićevi dvori. Koncert počinje u 21 sat, a ulaznice po cijeni od 50 kuna mogu se kupiti putem sustava ulaznice.hr. Na istoj lokaciji, 19. srpnja, u sklopu MSF-a koncert će održati LADO Electro. Ulaznice po cijeni od 30 kuna mogu se kupiti putem sustava ulaznice.hr. 

Ljetna turneja nastavlja se na jadranskoj obali gdje će u Splitu, Šibeniku i Supetru sredinom srpnja nastupati LADO Electro. Podsjetimo, LADO Electro najavio je svoj povratak na glazbenu scenu spotom za pjesmu Dolinom se... (Song for Elizabeth) posvećenoj poznatoj pjevačici međimurskih narodnih pjesama Elizabeti Toplek. 

„U ovim izazovnim vremenima bilo je potrebno svakodnevni rad i  programe ansambla prilagoditi novonastaloj situaciji. Uz koncerte LADO Electra kojim smo krajem lipnja otvorili manifestaciju Ljeto u MSU, Orkestar i solisti Lada će tijekom srpnja izvoditi i svoj vokalno-instrumentalni program. Cijenjena publika u Slavonskom Brodu, Osijeku, Iloku i Zagrebu s naših dvanaest glazbenika i šest solista glazbom će obići Posavinu, zagrebačko Prigorje, Slavoniju, Baranju, Podravinu,  Međimurje i Dalmaciju.“, rekao je umjetnički voditelj Lada, Krunoslav Šokac. 

 

Ladova ljetna događanja završavaju 21. srpnja projekcijom dokumentarnog filma „70“ u sklopu 67. Pulskog filmskog festivala. Film će biti prikazan 21. srpnja u 19.30 u kinu Valli. Ulaz na projekciju je besplatan. „Unatoč specifičnoj i neizvjesnoj godini za sve umjetnike i kulturne institucije, tako i za Ansambl LADO, ovog smo ljeta pripremili nekoliko različitih događanja – od vokalno-instrumentalnog programa „Kak je teško našu ljubav tajiti“, preko koncerata LADO Electra do projekcija dokumentarnog filma „70“. Pozivamo sve građane da nam se pridruže u jednom od gradova koja ćemo posjetiti. Naravno, uz obavezno pridržavanje epidemioloških mjera.“, rekla je Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica Ansambla LADO. 

 

Raspored događanja

  • 7. „Kak je teško našu ljubav tajiti“ – Slavonski Brod, plato ispred Kazališno-koncertne dvorane"Ivana Brlić-Mažuranić", 21
  • 7. „Kak je teško našu ljubav tajiti“ – Osijek, Trg Vatroslava Lisinskog, Tvrđa, 21
  • 7. „Kak je teško našu ljubav tajiti“ – Ilok, dvorište Dvorca Odescalchi, 21
  • 7. dokumentarni film „70“ – Zagreb, dvorana Gorgona, MSU, 18.30
  • 7. „Kak je teško našu ljubav tajiti“ – Zagreb, atrij Galerije Klovićevi dvori, 21
  • 7. LADO Electro – Split, Peristil, 21
  • 7. LADO Electro – Šibenik, Tvrđava Barone, 21.30
  • 7. LADO Electro – Supetar, Vlačica, 21.30
  • 7. LADO Electro – Zagreb, atrij Galerije Klovićevi dvori, 21
  • 7. dokumentarni film „70“ – Pula, Kino Valli, 19.30

 Program koncerta „Kak je teško našu ljubav tajiti“

 Šokački sastanak

  1. S one strane Dunava
  2. Gračanska polka
  3. Senjicu senjala
  4. Drmeš Posavski Bregi
  5. Kak je teško našu ljubav tajiti
  6. Da bi se zrušile te legradske gore
  7. Trogirski šotić
  8. Dude peteroglasne
  9. Oj sončece, sončece
  10. Snočka sem ti draga
  11. Predite prelje
  12. Grajino kolo
  13. Lijepo pjeva za lugom djevojka
  14. Lijepa moja Moslavina

 Glazbeni obrađivači:

Božo Potočnik: 1, 3, 5, 7, 13

Marijan Makar: 6, 8, 10

Alan Kanski: 11, 15

Duško Topić: 2

Stjepan Večković: 9

Pere Ištvančić: 4

Božo Potočnik, Tuna Lešić: 12

Emil Cossetto: 14

 

 

O ANSAMBLU LADO

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO profesionalni je folklorni ansambl osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. LADO kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve je to rezultiralo impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu koreografija i stotinama vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost. 

Njegovi vrhunski plesači, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnoga ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira na osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta), pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha. 

Sve to, uz prezentaciju čudesnoga bogatstva i raznolikosti folklornoga izraza s tako maloga prostora kao što je Hrvatska, čini LADO jedinstvenim u svijetu. Koncerti Ansambla diljem svijeta nailaze na nepodijeljeno oduševljenje publike, ali i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina. LADO je nastupao na nekima od najpoznatijih svjetskih pozornica i koncertnih podija - od Royal Albert Halla u Londonu do teatara na newyorškom Broadwayu, od moskovske Koncertne dvorane Čajkovski do Mann Auditoriuma u Tel Avivu, brojnih svjetskih opernih kuća, festivala, svjetskih izložbi, olimpijskih igara… Za svoj rad i zasluge u promicanju nacionalne baštine, LADO je dobio mnoge nagrade i priznanja: Godišnju nagradu INA-e za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2006. godinu; 24 Porina, među kojima i Porin za životno djelo (2002.); pet Nagrada grada Zagreba (1963., 1968., 2002., 2009., 2017.); Nagradu Orlando na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama 2003.; dvije Nagrade Ivan Lukačić na 34. i 44. Varaždinskim baroknim večerima (2004., 2014.), Povelju predsjednika Republike Hrvatske za 60. godina umjetničkog djelovanja (2009.). LADO je 2002. godine bio predstavnik Europe na VI. Svjetskom simpoziju zborske glazbe u Minneapolisu.  

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.