Veliki povratak velike umjetnice s posebnom posvetom velikome skladatelju

Veliki povratak velike umjetnice s posebnom posvetom velikome skladatelju

Slovenska pijanistica svjetskoga glasa, briljantne tehnike i velike muzikalnosti, ljubimica hrvatske publike, Dubravka Tomšič-Srebotnjak svira Beethovena u Lisinskom

Sa sedamnaest godina diplomirala je na Juilliardu u New Yorku i potom debitirala s tamošnjim filharmonijskim orkestrom. Dubravka Tomšič, koja je kao mlada pijanistica osvojila brojne nagrade i pobijedila na brojnim međunarodnim natjecanjima, danas je članica žirija na najpoznatijim natjecanjima pijanista među kojima su Van Cliburn, Leeds, Busoni, Beethoven (Beč), Clara Haskil i Bach. Održava majstorske tečajeve diljem Europe i Sjedinjenih Država, te djeluje u svojstvu profesora emeritusa na Muzičkoj akademiji Ljubljanskog sveučilišta. Dobitnica je Nagrade Orlando na Dubrovačkim ljetnim igrama 1978. i 2005. godine.

Na posebnom je mjestu, naravno, njezina suradnja sa Slovenskom filharmonijom, orkestrom koji se može pohvaliti iznimno dugom i bogatom tradicijom. Ponosno stoji uz bok najstarijima na svijetu, jer su joj prethodnici bili Academio Philharmonicorum (1701.), Filharmonijsko društvo (1794.) i Prva slovenska filharmonija (1908. – 1913.). Među mnogim uglednim umjetnicima koji su imenovani počasnim članovima Slovenske filharmonije su Haydn, Beethoven, Paganini, Brahms, Kleiber i drugi. Svoju izvrsnost Orkestar potvrđuje na brojnim turnejama po europskim kulturnim središtima (Berlin, Prag, Pariz, Amsterdam, Stuttgart…), u uglednim koncertnim dvoranama u Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu te na svim važnim međunarodnim festivalima. Slovenskom filharmonijom dirigirali su redom vrhunski dirigenti, kao što su Riccardo Muti, Zubin Mehta, Carlos Kleiber, Kurt Sanderling, Jurij Simonov, Serge Baudo, Lovro Matačić i dr. Uz nju su nastupili vrhunski solisti, među kojima Anna Netrebko, Luciano Pavarotti, Arthur Rubinstein, Ivo Pogorelić, Dmitrij Hvorostovski, Mischa Maiski... Filharmonija je snimila i više od 80 nosača zvuka i primila brojna slovenska i hrvatska umjetnička priznanja i nagrade.

Na zagrebačkome gostovanju pod ravnanjem dirigenta Simona Krečiča, Filharmonija će uz Naturae vox za orkestar, slovenskoga skladatelja Alojza Srebotnjaka, izvesti posljednja dva glasovirska koncerta Ludwiga van Beethovena: Četvrti koncert u G-duru za glasovir i orkestar, op. 58 i Peti koncert u Es-duru za glasovir i orkestar, op. 73.

Ulaznice po cijenama od 130 kn, 170 kn i 210 kn dostupne su na blagajni Lisinskog i online na www.lisinski.hr.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.