Pionir umjetnosti svjetla u Areni

Pionir umjetnosti svjetla u Areni

Finski umjetnik svjetla Kari Kola, koji je osvijetlio Stonehenge 2018., kreira “Impact with Light” u pulskoj Areni kako bi se usredotočio na važnost umjetnosti i kulture. Poznati finski umjetnik svjetla Kari Kola okupao je drevni amfiteatar u Puli, zadivljujućim osvjetljenjem

pod nazivom “Impact with Light”. Ova privremena instalacija, stvorena za samo jednu noć, napravljena je kako bi se usredotočila na umjetnost i kulturu i proslavila UNESCO-ov Međunarodni dan svjetla i Međunarodni dan zajedničkog života u miru Ujedinjenih naroda.

Kari Kola, pionir na polju umjetnosti svjetla, poznat je po svojim velikim instalacijama koje transformiraju kultne znamenitosti. Njegov prethodni rad uključuje osvjetljavanje Stonehengea za Dan svjetske baštine 2018. i stvaranje masivnog svjetlosnog prikaza preko planina Connemara u Irskoj 2020. “Impact with Light” poslužio je kao snažna izjava o važnosti umjetnosti i kulture u promicanju mira i blagostanja. Kratkotrajna instalacija u gerilskom stilu namjerno je stvorena u zgusnutom vremenskom okviru.”Zabrinut sam zbog kaosa kamo svijet ide”, kaže Kola. “Stvaranje nečeg lijepog, ni zbog čega drugog osim iz ljubavi prema umjetnosti, daje mi nadu u pozitivnu promjenu. To je podsjetnik na ono što možemo postići. Želim inspirirati sve da počnu stvarati, da slijede svoje snove i daju vlastiti doprinos ljepoti u svijetu.” Ovaj osjećaj odražava duh i Međunarodnog dana svjetla, koji slavi moć svjetla u znanosti, kulturi i umjetnosti, i Međunarodnog dana zajedničkog života u miru, koji promiče sklad među svim ljudima.

Odabir pulske Arene, najočuvanijeg rimskog amfiteatra na svijetu, dodaje još jedan sloj značenja. Povijesno mjesto postaje platno za Kolinu umjetnost, ističući ulogu umjetnosti i kulture u njegovanju mira i blagostanja diljem svijeta. Ova privremena instalacija slavi moć svjetla, univerzalnog simbola s pozitivnim konotacijama u različitim kulturama.

“Impact with Light” rezultat je suradnje Karija Kole, SGM Light, Visualia Festivala i Arheološkog muzeja Istre u Puli. Događaj je održan u znak podrške UNESCO-vom Međunarodnom danu svjetlosti i UN-ovom Međunarodnom danu zajedničkog života u miru.

Direktor festivala Visualia, Marko Bolković, navodi kako se ove godine održava jubilarni, 10. po redu Visualia Festival. Upravo tim povodom, ove godine se odlučilo nešto ranije krenuti s obilježavanjem okruglog rođendana, za što nema boljeg dana od Svjetskog dana svjetla. Zahvaljujući prijatelju našeg festivala, Kariju Koli, koji je prvi put bio naš gost na festivalu 2015. godine, i od tada maštao o svjetlosnoj instalaciji u našoj Areni, konačno smo uspjeli njegovu ideju i želju pretvoriti u stvarnost.

Bolković se posebno zahvaljuje Kariju na ideji, organizaciji, a na kraju i samoj izvedbi osvjetljavanja naše Arene, što je najbolji uvod i najava za sve što će Visualia Festival ove godine pokazati na ulicama našeg grada, kao i Arheološkom muzeju Istre za svu pomoć u organizaciji i postavljanju instalacije.

 

Foto: Rami Saarikorpi

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.